24 Aralık 2006

Cristalle by Chanel (1974)


Sicilian Lemon(limon), Bergamot, Rosewood(gulagaci), Hyacinth(sumbul),Oakmoss(kavak agaci yosunu), Vetiver(saman).

Yesil kokular kategorisinde olan Cristalle, diger 1950 yili oncesi parfumleri gibi eski zamana ait o aromayi da beraberinde getiriyor. Ondan modern bir kokudan beklenenleri istemek cok acimasiz olacaktir cunku Cristalle parfum rehberlerine bir klasik olarak girmeyi coktan basarmistir bile...

Cristalle, kisilerin moduna gore kullanmak isteyecegi parfumler arasinda bulunuyor.Mesela ben henuz bu parfumu seviyor muyum, bilemiyorum. Parfum gardrobumda buyuk boy sisesini bulundurmaya hicbir zaman cesaret edememisimdir. Kimi zaman cok guzel tamamlanmis oldugunu dusunuyorum, kimi zaman parfumde basit duran bir aroma oldugunu...Ahsap parlaticilari vardir ya- hani ustunde limon resmi olan- bazen bana o aromayi hatirlatir bu parfum.

Acilis notalari limon-bergamot-saman-yosun kokulariyla keskin bir sekilde baslar. Bazilari kokunun butun odayi etkilecek kadar keskin oldugunu soyler ama ben sadece kullanan kisiye yakin olan diger bir insanin bu keskinlikten etkilenebilecegini dusunuyorum. Mesela suan bir kac kez surdum bilegime (roll on ile), ama ayni calisma odasi icerisinde bulunan esim farketmedi bile. Kisacasi burnunuzun hassasiyetine ve teninizde bu kokunun durus sekline gore degisiyor. Olumsuz bir ozelligi olarak, Cristalle(EDT) tende kisa sayilabilecek bir sure kaliyor(bende en fazla 2-3 saat).

Cristalle, kendi grubu icerisinde cok yakin olan bazi parfumlerle yarisiyor. Bu parfumle ilk tanismam 2 yil kadar onceydi ve o zamanlar Chanel evinin sadece yas grubu belli bir ortalamanin ustundeki bayanlara hitap eden parfumlerle calistigini saniyordum. Cristalle'den sonra sirasiyla Coco, No.19, Gardenia ve Chance ile tanistim. Bunlarin her yas grubu tarafindan kolaylikla giyilebilecegini ve sevilebilecegini ogrendim. Bu yil, yesil kokular icerisine giren diger parfumler uzerine arastirma yaparken iki yeni isim daha kesfettim ve Cristalle, sebebini anlamadigim bir sekilde bendeki populerligini yitirmeye basladi.

Diorella, daha oncede soyledigim gibi (bakiniz) benim icin Cristalle'ye gore daha giyilebilir bir alternatif.
Eau D'Hadrien EDP versiyonuyla hem modern, hem limon ve odun ozleri tasiyan( yesil kokular arasinda degil) diger bir parfum. Chanel No.19, yesil koku hayranlari icin vazgecilmez bir klasik(deri notasina dikkat!!!). Ve son olarak Houbigant Quelques Fleurs L'Original yesil parfum kategorisinde simdilik benim favorim.

1993 Yilinda Cristalle'nin daha etkili ve kalici EDP versiyonu piyasaya suruldu. Bazisina gore oldukca agir olan EDP versiyonunu henuz denemedigim icin,EDT ile kiyaslamasini yapamayacagim.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Cristalle, benim parfum gardrobumda yaz kokularimin arasinda yerini alan parfumlerden biri. Cilt kimyamin bana bir hediyesi olarak, parfum tenimde cok uzun sure kaliyor. Ama seninle ayni dusunceye sahip birkac arkadasim da vardi. Herseye ragmen "o" bir klasik degil mi, ve pek cok seveni var:)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Internette blog sayfalari arasinda gezinirken sitenle tanistim. Ilk defa turkce bir parfum blogu okuyorum ve bence harika! Parfumleri cok ama cok seviyorum ama senin kadar anlayamaigim icin her parfume yorum yazamayacagim ama mutlaka okuyacagim. Bizi bilgilendirdigin ve bu parfumleri bize tanittigin icin tesekkurler.

Cristalle benim annemin en favori kokusudur. Kendisi bu parfumu yaz kis ve ben onu bildim bileli kullanir. Bu parfumun bir baskasinin ustunde o kadar guzel duracagina inanmiyorum. Annemin favori parfumu maalesef benim tenimde ayni etkiyi yapmadi. Fakat bende size katiliyorum. O bir klasik!!!

Mademoiselle dedi ki...

Ayla,
Cristalle'nin teninde uzun sure kalmasi ve begenerek kullanman senin ne kadar sansli oldugunu gosteriyor. Ben hala deniyorum, ama korkarim ki sonuc benim icin pekte olumlu olmayacak.

Mademoiselle dedi ki...

Bilge,
Oyleyse sana hos geldin diyelim. Guzel sozlerin icin tesekkurler, hergecen gun yeni birseyler ogreniyoruz oyle degil mi? Parfum dunyasi cok genis bir dunya, ve onlar arasindan en begendiklerimizi kendimize seciyoruz:) Farkli olsun, kaliteli olsun, etkisi uzun sursun, tenimizle ozdeslessin istiyoruz:)

Annen icin sevindim, senin icin ise uzuldum:(.