31 Ocak 2007

Chance by Chanel (2002)



Notalari: silhat, Beyaz Misk, kabe samani, süsen, vanilya, yasemin, turuncgiller, iris, sumbul, pembe biber, amber gris.

Ilk olarak Chance'i kullanabilen birisi olmadigimi soylemek istiyorum. Suan bu yorumu yaparken okudugunuz su satirlari bile zor yaziyorum cunku allerjik reaksiyonlarim baslamis durumda.

Chance'in parfumerilere ilk geldigi zamani dun gibi hatirliyorum. Parfumeriye girdigimde numuneleri dagitiliyordu ve bir tane almistim. Sonraki ay aldigim magazinde tesaduf eseri diger bir numunesini daha vermislerdi. 20 yaslarimda bir genc kiz olarak cok begenmistim. Chanel evinin bildigim diger bir(tek) parfumu No.5'ti ve benim icin bas agrisindan baska birsey degildi. Chance farkliydi halbuki, yeni, modern, hafif ve giyilebilir bir parfumdu.

Tabi o zamanlar allerji denilen seye sahip oldugumun farkinda bile olmayan deli dolu bir genctim. Aslinda farkindaydim ama sadece toza(ozellikle tebesir tozuna, cicek tozuna degil) karsi oldugunu dusunuyordum. Ilk okulda tebesirlerden dolayi hapsurmamak icin kendimi tuttugumda, yuzumu ne sekillere soktugumu anlatamam. Hele ozellikle stresle daha da artan bir allerjiye sahip oldugum icin sinavlarin benim icin ne kadar eziyet oldugunu hic anlatamam...

Evet, bir parfum insanin unutulmus anilarini bir guzel su ustune cikarabiliyor bunu bir kez daha gormus olduk. Nerde kalmistik? Tamam , tamam allerjide:) Sanirim daha fazla bahsetmeme gerek yok allerjilerimden. Yada Chance'in allerjisi olanlari nasil etkileyebileceginden.

Gelelim notalara ve bu notalarin nasil tamamlandigina... Ust notalarinda silhat, sumbul, pembe biber benim ilk hissettiklerimden. Chance'in bu ust notalari haric basarili tamamlanmis bir parfum oldugunu dusunuyorum. Sumbul notasini sevmedim. Cig kalmis, siritan bir sumbul oldugunu dusunuyorum. Silhat ve pembe biber cok yogun hissediliyor. Bunun disinda orta notalari olan yasemin, vanilya, susen cicegi ve daha sonra gelen kehribar, kabe samani cok basarili tamamlanmislar. Kabe samani Chanel parfumlerinin neredeyse hepsinde bulunan bir gelenek.Parfumun kuru tende olan notalari yumusak ve rahatsizlik vermiyor.

Chance modern bir cicek kokusu. Chanel evinin diger parfumlerinden biraz farkli. Tam kivaminda sekerli ve gunluk giyime uygun. Modernligi ve degisimi simgeleyen bir sise tasarimi var ve bu konuda basarili olduklarini dusunuyorum. Buna ek olarak Chanel evinin tum parfumlerinde uzun sureli emek harcandigini ve kaliteli esanslar kullanildigini dusunuyorum.

Sonuc olarak -bazi olumsuz ozellikleri olsa bile- bu parfumu gunluk kullanan bayanlarin dogru secim yaptiklarini dusunuyorum. Her yasa uygun şık bir parfum fakat ozel yada kusursuz bir parfum degil. Spor bir parfum olmadigini hatirlatiyor parfumu kiyafetlerinizle uyum icinde giymenizi oneriyorum.
Son soz, lutfen Chance'i sikarken karsinizdaki insani dusunerek doz ayarlamasi yapmayi unutmayin. Yanimda oturmus ve bu parfumu giyiyor olan bir bayan eger miktari abartmissa uzun sure orada durablecegimi sanmiyorum.

2 yorum:

B5 dedi ki...

Ne kadar hizli yaziyorsun, yiginla parfümü yorumlamissin bile :) Ellerine saglik..

Chance ile ilgili okudugum bir yaziyi hatirliyorum: Ileri yaslardaki bayanlara hitap eden Chanel,genc hedef kitleli Chance ile riske girdi diye.. Belki daha önce yazmisimdir..

Chance benim begendigim kokulardan apayri olmasina ragmen hoslandigim ve NEDENINI de bir türlü anlayamadigim bir koku.. Tanidik yasemin ve vanilya olabilir belki.. Ama yabanci, tanimlayamadigim ancak hosuma giden bir seyler var.

Özel sinirli üretim parfümlü kremini (minicik ambalajda simli bir dekolte kremi)dört ülkede aradiktan sonra -kozmetikte pek isleri olmayan- Almanya´da bulabilmistim. Satislari o kadar iyi olmadigi icin son stoklarda kalmisti sanirim. Inanilmaz bir krem ,cildiniz ipekten de yumusak suya dokunus hissi veriyor.

Chance esimin de benim gibi hoslandigi (asik olmadigi)rahat kullanabildigim bir koku.. Bu arada elbette Eau de Toilette den bahsediyorum. Eau de Parfum degil..

meveo dedi ki...

"kehribar" derken ambergris'i kastediyor olmalisiniz ? ya da daha guncel haliyle ambregris'le benzesen "uretilmis kimyasal yaglar".

neden altini cizmek istedim ? cunku animalic/hayvansal esanslar fazlaca bilinmediginden genelde kehribar dendiginde taki veya tesbihte kullanilan taslar aklina geliyor pek cok kisinin. oysa tabi ki alakasi yok. belki "gri kehribar" desek boylece amber ile ambregris'i aslina uygun sekilde ayirmis olabiliriz.

zaten hayvan koruma orgutlerinin tepkileri ve ulkelere gore uyulmasi gereken ulusal normlar nedeni ile pek cok ulkede hayvansal esanslarin (amber, misk, civet, castoreum) kullanimi yasak. serbest olan ulkelerde ise ticari anlam ifade etmeyecek kadar pahali satiliyor %5-10'luk tincturelari.

dolayisi ile bu hayvansal esanslar bir sekilde parfumun icinde yer aliyorsa (ki genelde neredeyse tum kadin parfumleri bir veya birkacini iceriyor, zira orta ve ust notalarin sabitlenmesi icin onemli bir unsur bu yaglar), bu mutlaka iff, symrise, firmenich veya givaudan gibi koku kimyasali devleri tarafindan uretilmis ve "reconstitution" denilen tipki-uretimlerinden baska bir sey degil.

chanel bile 3-5 sene once chanel no.5'teki civet'i civettone ile (sanirim) degistirdi.

yorum veya elestiri degil, aciklayici bir ek yapmak istedim : )

aslinda hayvansal esans yaglarinin kaynaklarina insek, belki pek cok kisi parfum kullanmayi birakabilir, o nedenle kisa kesip sabriniz icin tesekkur edeyim ben : )