28 Ocak 2007

Zagorsk by Comme des Garçons (2002)



Notalari: white incense(bayaz tutsu), dut, pine(cam agaci), cedar(sedir), violet(menekse), iris(susen cicegi), hinoki(bir tur agac???) birch wood (huş ağacı).

Zagorsk, benim simdiye kadar yorumlamakta en cok zorlandigim parfum oldu. Cok kompleks, cok kaliteli, cok degerli esanslarin kullanildigi bu parfum Incense isimli serinin uc parfumunden biri(Digerleri Kyoto ve Avigton).

Parfumu 3 gundur deniyorum ama hakkinda ne yazacagima karar veremiyorum. Bir kere giyilmesi ve sevilmesi kolay bir parfum degil ama kalitesi ve farkliligida dikkatten kacacak gibi degil.

Parfum ister istemez beni yine babannemin evine goturdu. Su parfumun icerigine baksaniza...Dut,cam agaci, sedir, menekseler, tutsu...

Ben size en iyisi babannemin evini anlatayim, ne demek istedigim cok kolay anlasilacaktir.

Babannem; Akdeniz Bolgesinde, etrafi cam, dut ve bilmedigim diger akdenize ozgu agaclarla cevrili bir ormanin icinde oturuyor. Evinin sedir ile kaplanmis bir teras-balkon tarzi bir girisi var. Pencerelerin onunde menekseler, evlerinin etrafinda zambaklar ve ismini bilmedigim asma agaclari var. var. Evi, denize biraz yukaridan ama sesini duyacak kadar yakin bir mesafeden bakiyor. Simdi parfum icindekileri tekrar yaziyorum. Ve sizi babannemin terasina kahvaltiya davet ediyorum( ustelik hersey organik:))...

Parfum acilisini keskin cam,sedir,tutsu kokulari ile yapiyor. Bu koku bana baska birseyi daha hatirlatiyordu. Ve uc gunumu calisirken ayni anda bunu dusunerek gecirdim. Bu kokuyu ben nereden biliyorum??? Cevabini basenotes isimli siteden okudum ve neden benim daha once aklima gelmedi diye kizdim kendime. Kalemtras kutusu icinde birikmis kalem ve uc artiklarinin kokusu...Inanilmaz ama gercek, hic abartmiyorum!

Bazi parfumler sicak notalar icerir, ama Zagorsk tamamen soguk notalar iceriyor. Yani nasil soylesem, icindeki buzlari henuz cozulmeye baslayan dut/cicek/odun kokusu var. Ben bunu dusunurken tuhaf gelmisti, ama daha sonra okudugum yorumlarda da benzer ifadeler kullanilmisti.

Parfum keskin bir acilis yapiyor ama daha sonra teninize uyum saglamaya basliyor...Kokunun genel familyasi odunumsu/yesil kokular. Comme(C) des(d) Garçons(G) evinin diger parfumleri gibi Zagorsk'ta hem bayanlar hem de erkekler tarafindan kullanilabilecek bir parfum. Bu parfum evi her gecen gun artan bir hayran kitlesine sahip. Parfumlerin her birinin en az Zagorsk kadar ilginc ve farkli olduguna eminim.

Icimden bir ses Zagorsk'un erkeklere daha uyumlu olacagini soyluyor. Parfumu kullanan bir bayan bana isine odaklanmis bir bayandan baska birsey ifade etmiyor.

Sonuc olarak gunluk giyime yada ozel gunlere uyumlu bir parfum oldugunu dusunmuyorum. Ote yandan parfumun isinize/calismaniza odaklanmanizda yardimci olacagindan eminim. Rahatlatici bir etkisi oldugunu da dusunmeye basladim. Nasil yukarida yazidigim manzara(babannemin evi) insani dinlendiriyor ve olumsuzluklardan arindiriyorsa bu kokuda ayni etkiyi olusturuyor. Yoga yapmayi seven birisi mesela bu kokuyu kullanabilir. Terapilerede cok uygun oldugunu dusunuyorum. Calisma odasina kapanmis bir insana da uygun. Bundan otesi sizin begeniz ve hayallerinizle sinirli...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Selam...Yorumlarini inanilmaz begeniyorum...Bende de inanilmaz bir parfüm meraki var..Bu da herhalde genlerden geliyor...su an hayatta olmayan babamdan kalma bir sey..!!!! Onun ben cok kücükken parfüm özleri getirttigini bilirdim...O zamanlar bunu pek önemsemezdim....Ama yillar sonra babamin zaman zaman kullandigi o kokular yada parfümler, bugün yeni isimler altinda satilirken beni zaman tüneline götürür...Ve babamın o nerden getirttigini hiç bir zaman ögrenemeyeceğim kokular bana her zaman farklı bir yasama sevinci verir..Tuhaf ama gerçekten öyle..!!
Zagorsk kokusunu Milano'daki Corso Como 10 magazasinda ilk kokladigimda bende ayni etkiyi brakti..Gerçek olan ve yapayliktan uzak...İnanilmaz özel bir koku..O kadar güzel yorumlamissin ki kalitesi farkedilmeyecek gibi degil...Belki biraz abarticam ama Bu kokuyu (ZAGORSK) Yine CDG 2.Red serisinden SEQUOIA ile birlikte kullanıyorum.!!!! ve olaganüstü bir koku cikiyor ortaya...Denemesi bedava..!!:))