6 Mart 2007

Muscs Koublaï Khän by Serge Lutens (1998)


Notalari: civet(misk yagi), castoreum(kahverengimsi aci bir madde), root (kok), cistus labdanum(yesil laden), ambergris(esmer amber), Morrocan rose(Morakko gulu), cumin(kimyon), ambrette seeds(?), patchouli(silhat).

Kubilay Han; Cengiz Han'in torunu, Moğol İmparatorluğu'nun kağanı, aynı zamanda Çin'deki Yuan Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk imparatorudur.Kubilay gençlik yıllarında Çince öğrenmişti ve Çin kültürüne büyük merak duymaktaydı. 1251'de Moğol hükümdarlığına seçilmiş olan kardeşi Mengü, Kubilay’ı Doğu ülkelerini, Hulagü’yü de Batıdaki ülkeleri almaya göndermişti. Kubilay Han, güney bölgelerinde (Çin) valilik yaptığı sırada adil yönetimi ile dikkatleri topladı. Zorlu savaşlarla büyük Çin eyaletlerini hükümdarlığına kattı ve Çin’de Yuan Hanedanlığı'nı kurarak 1271 ile 1294 yılları arasında hükümdarlık yaptı. Kubilay Han Çin'de Büyük Kanal inşaatına devam etti; birçok kamu binasını tamir ettirdi. Çin'de ilk defa kağıt para kullanımını başlattı. Çin sanatının gelişmesini destekledi. Ancak kimi yönlerden Moğol yaşam tarzını Çin'de uygulamaya diretmesi, buradaki kültürel ve sosyal yaşamda bir takım çatışmalara yol açtı.

Oncelikle hakkinda parfum yapilan Kubilay Han kimdi kisa bir bilgi vermek istedim. Kubilay Han, basari ile tamamladigi bircok gorevinden ziyade hep basaramadiklari ile anilmistir.

Bu tanimlamadan sonra, parfumun ust notalarinda agir oldugunu dusundugum bir misk notasinin, daha sonra (yaklasik 15 dakika) cok kararinda bir halde donuserek beni etkiledigini not dusmeliyim(esimde tam bu asamada parfumun tenimde cok hos durdugunu soyledi).

Basenotes.com adresindeki yorumlarin bazilarinda parfumu islak kopek kokusundan, kirli corap kokusuna kadar herseye benzeten olmus. Herhangibir notanin baskin oldugu soylenemez ama tum notalar bir sekilde hissediliyor. Kimyon, gul,silhat ve amber benim net olarak hissettigim diger notalardi.

Sonuc olarak son zamanlarda cikan diger bir akimda (ilk akim unisex parfum akimiydi), tarih ile parfumleri harmanlayarak kullanicilarini farkli bir dunyaya davet ediyor. Ozellikle Osmanli Imparatorlugu'na duyulan ilgi ve cikartilan parfumler beni sasirtmis durumda...
Ben de diyorumki, dunya sosyetesi parfumlerin verdigi bir merakla tarihimiz hakkinda bilgi sahibi olacak ve bizleri daha yakindan taniyacaklar.


Parfume gelince cok basarili bir koku. Aradan gecen bes saate ragmen hala etkisi gecmedi. Alt notalari kusursuz tamamlanmis.

Ama, sadece siseden koklamasini sevebilecegim bir koku. Boyle bir parfumu giyebilecegimi, giymeyi dusunebilecegimi ve parfum gardrobumda bulunduracagimi sanmiyorum.

Not: Kubilay Han hakkindaki yazi ve resim vikipedi adresinden ve Muscs Koublai Khan isimli parfum resmi http://www.salons-shiseido.com adresinden alinmistir.

4 yorum:

Aslı Cin dedi ki...

Notalarına bakarak kullanamayacağım bir parfüm olduğunu söyleyebilirim. Ama aşağıdaki Chanel No 18 kulağa hoş geliyor.

Aslına bakarsan yaz için hafif çiçekli ve farklı bir parfüm istiyorum, önerilerin varsa sevinirim.

Ps: Hala bana yazdığın yoruma gülüyorum, çok hoşuma gitti :)

Mademoiselle dedi ki...

Ayni fikirdeyim ama parfum cok basarili tamamlandigi icin yazdigim notalar aslinda koklanmasi cok zevkli bir koku olmasini sagliyor. Parfum tavsiyesi istegine gelince simdilerde hala yaz parfumleri uzerinde dusunuyorum. Yakinda sag tarafta ayri bir bolum acip en favori parfumlerimi yazacagim, o listenin yardimci olacagindan eminim.
Demek yorumuma guldun, bizde senin sayende uyumaktan kurtulduk...Bu arada yazarken pekcok hata yapmisim, ama anlasilmis olmasina sevindim. Dersin konusu iletisime sosyolojik bir bakisti, bizde senin yazina sosyolojik yonden bir bakis attik:)

Aslı Cin dedi ki...

Evet sosyolojik tartışmalara konu olacak şeyler yazmaya devam edeceğim ;) Haha !

Listeni merakla bekliyorum.

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

çok ilginç gerçekten merak ettim bak şimdi