7 Mart 2007

Trésor by Lancome (1952)


Notalari: gul, kayisi,karabiber, zambak, leylak, seftali,iris, amber, vanilya ve misk.

Tresor, bulundugu tarih diliminin en basarili parfumlerinden biriydi ve hala tum dunyada cok sayida bayan icin vazgecilmez bir parfum.

Oncelikle parfumun piyasaya surulus tarihi olan 1952 yilina gitmek istiyorum. Bakalim Tresor'un parfum pazarina girdigi yillarda dunyada neler oluyordu...

- Ingiliz kirali VI. George oldu ve kizi Elizabeth kralice oldu.
- Dunyada ilk defa hidrojen bombasi patlatildi.
- Transistor radyo icat edildi.
- Kore'de savas devam ediyordu.
- Turkiye bir Nato uyesi oldu.
- Ilk Oscar torenleri bu yilda yapilmaya baslandi(odul olanlari yazsam bircok kisi bilmiyor olacakti, o nedenle vazgectim).
- Turkiye'de ekmegin fiyati 8 kurustan, 16.5 kurusa 1952 yilinda cikti. Istanbul'da gazete fiyati 600 liradan, 700 liraya cikti(ekmek ve gazete arasindaki fiyat farkina inanamadim). Ve 1952'de 1 TL=0,36 Dolardi...

Tresor ust noktada kayisi, seftali ve cok az zambak seklinde hissediliyor. Daha sonra gul bu notalara ekleniyor ve parfum bir ciceksi-meyva kokusuna donusuyor. Alt notalarda iris, amber ve misk var. Parfumu sekerli bulan herkesin bahsettigi vanilya en son nota olarak hissediliyor. Tresor tenimde cok uzun sure kaldi ve ilk yarim saatten sonra gece yatana kadar bu vanilya tek bir nota olarak tenimde devam etti. Parfumu uzun bir sure sadece vanilya olarak hissedince ve vanilya notasini bu parfumde sevmeyince, Tresor'un benim kullanabilecegim bir parfum olmadigina karar verdim.

Parfum meyve-oryantal parfum familyasi icinde gosterilebilir. Tresor, su bazli bir parfum oldugu icin yagmuru hatirlatma hissi verebilir ve bu nedenle yagmurlu havalarda giyilirse daha konforlu hissetmenizi saglayabilir. Tam bir kis yada tam bir yaz parfumu oldugunu dusunmuyorum. Gecis donemleri kullanimina uygun olabilir.

Sekerli kokulari ve ozellikle vanilya notasini seviyorsaniz, Tresor'u kullanmaktan keyif alabilirsiniz.

Resim Lancome'un resmi sitesinden alintidir.

Tresor reklam filmleri:


11 yorum:

B5 dedi ki...

Leylagi ben de severim ve alamadim. Hafif vanilyayi da sevdigimi saniyordum. Demek ki sekerli kokulardan, cok baharatlilardan oldugu gibi hoslanmiyorum.. Evdeki esantiyonlardan birinde Tresor u buldum ve yazinin esliginde kokuyu kendime bizzat hatirlattim..
Zira ayni odada kalamadigim bir koku bu, teneffüs etmek istemiyorum, genzime toz zerreleri halinde yapistigini hissediyorum.. Tende de cok kalici bir koku bu.

Aciklama icin tesekkürler, bilmek istediklerim bunlardi :)

Adsız dedi ki...

Harika bilgiler paylaşıyorsunuz bizlerle sağolun.Avon parfümler ve açık parfümler hakkında ne düşündüğünüzü bilmek istedim sadece.Devamlı kullanıyorum,ne düşünüyorsunuz bilmek istiyorum, bu anlattıklarınıza para veremiyorum artık maalesef.Fakat tresor 3 sene önce ün.kredi parama kıyıp aldığım bir parfümdü ve bayılırdım.Birde cacharel noa.
Teşekkürler.

İrem

Mademoiselle dedi ki...

B5,
Evet, anlattigin kadariyla Tresor sana yogun ve sekerli gelmis. Rica ederim, parfumun tarzin olmadigi kararini verdigine sevindim.

Irem,
Avon parfumlerini uzun zamandir denemiyorum.Bu nedenle tek tek isim vererek suan icin birsey soyleyemem. Turkiye'ye en son gittigimde kardesim iki tane avon parfumunu kullaniyordu ve ben sevmistim. Madem sordun, numunelerini alip yorumlarim. Avon disinda yakinda Yves Rocher parfumlerini yorumlayacagim. Su siralar bu markanin tum urunlerini pekcok kisi konusuyor. Web adresine bakmak istersen adres burada.
http://www.yvesrocher.com.tr/
Acik parfumlere gelince tene sikilmadikca onlarada kotu bakmiyorum. Aslinda parfum kiyafet uzerinden degil, ten uzerinden giyilir. Bu parfumler konusunda epey ilerleme kaydedildigini dusunuyorum. Artik gercek kokularina daha yakinlar.
Bunlarin disinda ben, parfumlere cok para vermiyorum. Simdiye kadar magaza satis fiyatina cok nadir parfum aldim. Internetten indirimli online sitelerinden yada ebay'den aliyorum. Kredi kartin varsa bu dediklerimi sende yapabilirsin. PFC'da guvenilir indirimli sitelerin linkleri var.

acicikolata dedi ki...

tresor benim hatıralarimda da cok tatli olarak kalmis, icim bulanip şak diye susup bayiliverecekmis hissi veriyor, tipki kardesimin kullandigi lou lou blue gibi.

sumuklubocek dedi ki...

Tresor'un savun(ul)maya ihtiyaci var gibi geldi bana.
her parfum her tende ayni durmuyor, ornegin ben tresor'un sekerli kokusunu almadim hic -ki ben de pek sevmem sekerli parfumleri-.
bende parfumun acilis tonu 3-5 saat kadar hakim oluyor; sonra da bitiyor zaten.
hatta kiyafetlerimi cikarip kokladim onlarda da hissetmedim sekerli vanilyayi.
yani diyecegimdir ki, denemeden silmeyin listenizden tresor'u ;)

Mademoiselle dedi ki...

Gayri Ihtiyari,
Iki parfumdede vanilya var, sen vanilyayi sevmiyorsun. Ve cok haklisin, bu iki parfumdeki vanilya birbirine cok benziyor.
Sumuklubocek,
Katiliyorum, parfumu sende sevdim, kuzenimde de sevmistim. Ten kimyasi sadece...

Anne ve Bebisi dedi ki...

Vanilya.. that's why i didn't like it! Vanilya kokunu hiç sevmem!

Mademoiselle dedi ki...

Anne ve Bebisi,
Ben vanilyayi seviyorum ama pastalarda kullandigim vanilya ne kadar gercekse, o kadar gercek vanilya notasini...Fazla sekerli olmamasi lazim!

Serenay dedi ki...

Tresor'u bende uzun zaman kullandim.Hatta vucut losyonuda cok hosuma gidiyor.Ve her defasinda bu parfumu kullandigimda birileri tarafindan farkediliyorum:)Parfum kullanma aliskanligim yoktu ama tresor la basladi bu aliskanligim...Ben cok sevdim...Tavsiye ederim.

Sunthing Special dedi ki...

Anne kokusudur benim için.Annemin huzurlu koynudur,tıpkı Old spice'ın baba kokusu olduğu gibi :)

koray dedi ki...

her kokladığımda çok başarılı bulduğum ama hala sevip sevemediğimi anlayamadığım bir koku bayanların çok sevmesinin en öneli sebebide kokunun kendi içinde özgünlüğünün ve ağırlığının olması ama herkese yakıştıramıyorum bu kokuyu bir türlü bi kılıfa sokamıyorum sanırsam seviyorum altın şişesi mücevher gibi ama fazlada duymak istemediğim bir koku