13 Temmuz 2011

CHANEL, NO. 18 (2007) & CHANEL, 31 RUE CAMBON (2007)

Bastan uyarayim, uzun bir yorum olacak bu yazi. Eger parfumlere tutku derecesinde bagli degilseniz satirlari atlayarak okuyacaksiniz belki...Ama ben yazmak istiyorum. 
Bugun defalarca ama defalarca denedigim ve birden fazla kez yorumladigim iki parfumu giyiyorum. Chanel'in Les Exclusifs serisinden No.18 ve 31 Rue Cambon.  Iki parfum yaklasik olarak 5 saattir tenimde. Bu iki parfumden bir tanesini secmem gerektigini dusunuyordum. Iki parfumunde baz notasi iris yani benim imza notam.
Chanel No.18: Benim icin dunyada mevcut olan en degerli tas incidir. Cesitli degerlerde, boylarda ve renklerde inci kolyelere sahibim.  Birkac ay once Hong Kong’da inci tuccarlarinin bulundugu atmosferin kokusunu unutamiyorum. Chanel no.18 mucevher kolaksiyonundan esinlenerek hazirlanmis. Chanel No.18’in bir Chanel inci kolyelenin kokusunu simgeledigini hayal etmeye calisin.
Bir inci kolye kadar zarif, asil ve vazgecmesi zor.  Chanel No.18 her deneyisimde kalbimi yerinden oynatiyor.  Bir tarz meselesi cunku parfumu begenemedigini soyleyen kisilerle de konustum.  Benim icin bir ask Chanel No.18.  Biraz fazla nazli, fazla yipratici bir ask ama...
Begendigim her kokuyu almakta bir sakinca gormeseydim kesinlikle Chanel No.18’i alirdim.  Yada parfum almaya gittigim bir esnada sadece Chanel No. 18’i deneseydim eve elim bos donmezdim. Uzerine uzun uzun dusunmedikce, uzun uzun denemedikce buyusune kapilacagim bir parfum olurdu Chanel No.18. Fresh, ciceksi oldukca sevilebilir bir  acilisi olan ama sonu mukemmel bitmeyen...Daha once dedim ya, biraz yipratici bir ask. Kalbimi hizla attiran bir acilis, yer yer kararsizliklar yasadigim, tende fazla gelismeyen orta notalar ve biraz huzunlu bir kapanis...Omru kisa suren bir lezzet. Gul, iris, ambrette cekirdekleri ve misk. 
Parfum burnu Jacques Polge ayni zamanda hayatimiza giren Chanel parfumlerinin neredeyse hepsinin arkasindaki isim.

31 Rue Cambon: 31 Rue Cambon bir sipre kokusu oldugu halde kavak yosunu icermemesi ile meshur olan bir parfum. Chanel No.18’i, Rue Cambon 31 ile beraber denedigimde Rue Cambon 31 daha on planda kaliyor. Neden? Cunku orta ve base notalarda tek bir kusur bile bulamiyorum ve No.18 tenime veda ettikten saatler sonra bile Rue Cambon ile koku cennetinde seyahat ediyorum. Ust notalarda bana gore biraz sert bir acilis olsa da Rue Cambon emin adimlarla kalbimde kendisine bir yer aciyor. Bu yer icin caba sarfediyor, emek veriyor sanki:). 31 Rue Cambon hicbir zaman eskimeyecek bir klasik olacak, buraya yaziyorum.  Ayrica, belirmeliyim ki, Rue Cambon sekiz yillik koku yolculugumda denedigim en bastan cikarici koku bence...

Parfumun acilisi pek cok kisinin tabiriyle yasli kadin klasigi( parfumu) havasinda, kabul ediyorum. Bu asama uzun surmuyor ama. Orta ve alt notalari modern bir tarzda tamamlanmis. Rue Cambon icin eski usul parfum yorumunu yapan kisiler parfume yeterince zaman vermiyorlar. Bu parfumu birkac gun giyince insanin bir baska kokuyu deneyesi gemiyor. Inanin bu dogru. Ben gunde en az 10 farkli parfum giyiyorum vucudumun cesitli bolgelerinde. 31 Rue Cambon'u tenime bir kez deydikten sonra baska bir koku deneyemiyorum. 

31 Rue Cambon, ilk Chanel butiginin adresi. Ve butigin ustu Coco Chanel'in apartman dairesi. Davetler verdigi, konuklarini agirladigi adresi...Parfum, Chanel'in ilk butiginden esinlenerek yapilmis. Aldehitlerin kullanilisi neredeyse klasik Chanel tarzi, paculi ve kabe samaninin uyumu, iris ve diger ciceklerin tamamlanisi, odun notalarinin kivami oylesine muazzam ki, bu bir master parcasi.

Iki parfum arasindan Chanel 31 Rue Cambon'u seciyorum. Ve numune dolabimda en begendiklerim cekmecesine yerlestiriyorum. Parfum alisverislerimin canimi yakmadigi bir ay bir sise almak uzere bu son yorumu noktaliyorum.

Resimde Coco Chanel'in 31 Rue Cambon'daki apartmanindan bir oda var.


3 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili matmazel, ben bloğunuzun sessiz ama çok sıkı takipçilerinizdenim, sayenizde parfüm tutkum gelişti, olgunlaştı, pişti, burnum artık daha iyi algılıyo. Bi dönem ara verdiinizde bunalıma girip nerdeyse her gün umutsuzca belki bugün geri dönmüştür die takipteydim. Parfüm benim için kimliğim gibi oldu, yabancı parfüm bloglarını da takip etmekteyim, chanel ve hermes en sevdiim parfüm evleri ama maalesef bazı parfümler türkiyede bulunamıyor, les exclusif serisi sadece istanbulda yeni açılan chanel butiğinde, henüz gidip deneyemedim, ebay dahil yurtdışından gönderen yok, sycomore ve 31 rue cambonu çok merak ediorum. Hermesin sur le nil, eau de marveilles, chanel ''coco mademiselle''(bunu yorumlarsanız çok sevinirim) günlük yazlık kokularım, yaz gecesi için ağır olabilir ama coco edt baştacım vazgeçemiyorum. Sayenizde keşfettiğim bi başka koku da beni yansıtanlar arasında, fifi chachnil, lucky scent'ten tester geldiğinde kendimi kaybettim, fifiyi giydiim gün kendimi paris sokaklarında son derece elegant giyinmiş bi şekilde salınırken hissettim, ben bi parfüm giydiimde hem kendime müthiş kokmak,hem de başkaları farketsin isteyenlerdenim. lucky scent türkiyeye göndermeyi kesti, strawberry gibi, fifiyi en sağlıklı nerden bulabilirim? kendi sitesinden gelmiyor buraya;old editionları var ebayde türkiyeye gönderebilen,güvenemedim şişe farklı olunca; bi başka yabancı sitede buldum emin olamadım yardımcı olabilirseniz inanılmaz sevinicem, şimdideen çook teşekkürler, lütfen kendinizi bizden mahrum etmeyin, sizi okurken hiç bilmediğim kokuları giymiş kadar oluyorum, sevgiler saygılar

Mademoiselle dedi ki...

Sevgili isimsiz okuyucu,

Izin ver oncelikle cok zevkli oldugunuzu soyleyeyim. Hermes serisinin parfumlerini yorumladigimi dusunuyordum daha, yakinda hermes evinin tum parfumlerini tekrar gozden gecirecegim, chanel'de yaptigim gibi. Ve private koleksiyonu dahil, parfumleri yorumlamaya baslayacagim.

Sycomore'dan kocaman bir sisem var. Tam olarak sevemedigim ama elimden cikarmaya kiyamadigim...Siz sevebilir misiniz tam olarak emin degilim. Rue Cambon 31 ve diger parfumleriyle Chanel vazgecilemez.

Fifi icin ise yapabilecegim tek sey, perfumefancluba yazin, adresimi vereyim, parfumu alip benim adresime gonderin, geldigim zaman Turkiye'den size gondereyim yada bu taraflara gelen birileri varsa, parfumu benden alabilir.

Adsız dedi ki...

matmazel sizden bu iltifatı aldım ya tamam artık şımarırım parfüm konusunda:)).Kusura bakmayın uzun yazdığım için yanlış anlaşılmışım hermes yorumlarınızı biliorum sadece chanel coco mademoiselle için yorumunuzu merak etmiştim, tekrar baktım acaba gözden kaçırmış olabilir miyim die , ''coco'' var ama Coco Mademoiselle'i bulamadım. Tabi ki size uygun olursa yorumunuzu merakla beklicem . Rue cambon 31 mi, no 28 la pausa mı desem hangisi dersiniz? Tabi biri ağaçsı şipre, diğeri çiçeksi yeşil notalar farklı ama tercihiniz olsa hangisi olurdu? İnceliğiniz için çok teşekkürler,size yük olmak istemem, beauty habit adlı siteden şansımı deniyim diorum ne dersiniz? bilginiz var mı bu siteyle ilgili? yine mektuba dönüştü gidiyim ben artık her zaman takipçinizim, sevgiler...