14 Temmuz 2011

CHERGUI, SERGE LUTENS & MUSC RAVAGEUR, FREDERIC MALLE

Birkac gun once Chergui ve Musc Ravageur'u beraber denedim. Bu iki parfumden bir tanesini secmek zorundaydim ve hala emin olamadigim icin bugun bu yorumu yaparken bileklerimi bu iki parfume ayirmis durumdayim:). Once, iki parfumun notalarini karsilastirmak istiyorum.

Chergui Notalari: Bal, siyah cay, misk, tutsu, tutun yapraklari, haysugar, amber, iris ve gul. Parfum burnu Christopher Sheldrake.

Musc Ravageur Notalari: lavanta, bergamot, sitrus, karanfil, tarcin, Gaiac odunu, sedir, sandal agaci, vanilya, misk, amber, tonka fasulyesi. Parfum burnu Maurice Roucel.

Iki parfumu ayni anda giymemin sebebi parfumlerin cok benzer olmasi degil aslinda. Sadece baz notalarinin amber ve misk olmasi ve benim bu iki parfumden sadece bir tanesini almak istiyor olusum.

Chergui'yi ilk denedigim andan beri seviyorum.  Musc Ravageur  zamanla sevmeye basladim cunku lavantali acilisi benim icin problem oluyordu.  Musc Ravageur formulune bakinca sanki sekerli bir koku olacakmis gibi gorunse de oyle degil.  Chergui ise Musc Ravageur ile karsilastirinca sekerli sayilabilecek bir parfum. Iki parfumde unisex ama beraber denendiginde Chergui daha feminen, Musc Ravageur daha maskulen.

Chergui tende oyle cok degismiyor. Baharatli, balli ve dumanli bir siyah cay, misk ve amber baz notalarinda uzun bir sure kaliyor.

Musc Ravageur yapisi daha degisken ve teninize adapte olduktan sonra seksi bir kokuya donusuyor. Musc Ravageur etkisi kisa, en fazla uc saat tenimde kaliyor. Chergui tende daha uzun sure kaliyor ama cok etkileyici bir sure oldugunu dusunmuyorum, yaklasik alti saat kadar.

Musc Ravageur'u hafif ve karmasik olmayan bir sitrus( ozellikle mandalina yada portakal) kokusu ile beraber denediginizde bir sihir olusuyor diye kopya vermek istiyorum.

Aksam vakitleri denedigimde Chergui, sabah vakitleri denedigimde Musc Ravageur one geciyor. Ikisi arasinda tam bir karar veremiyorum.  Kendimi cok zorlarsam tende kalis suresini goze alarak Chergui'yi secebilirim iki parfum arasindan. Erkek olsaydim Musc Ravageur'u secerdim.  Mutlaka almalisin listemde Chergui olacak diye dusunuyorum ama ilk almam gerekenler arasinda olmayacak buyuk ihtimalle. 

Bu iki parfumun hemen ardindan el parmaklarimda Musc Ravageur, Chergui, Tea for Two, Muscs Koublai Khan,  Dzing!, Jasmin de Nuit giydim. sonuc sasirtici:). Neden boyle bir deneme yaptim, neden, neden, neden:). Ve benim sonucum makeupalley puanlandirmasi ile uymuyor, her zamanki gibi...

Chergui ve Musc Ravageur yorumumda bir basamak yukari cikmis ve zorlanmistim. Simdi birkac basamak daha ciktim ve kategorileri biraz daha karistirdim.

Oncelikle notalarin hepsini ve parfum burunlarinin hepsini tekrar karsilastirayim.


Chergui Notalari(2001): Bal, siyah cay, misk, tutsu, tutun yapraklari, haysugar, amber, iris ve gul. Parfum burnu Christopher Sheldrake.
Musc Ravageur Notalari( 2000): lavanta, bergamot, sitrus, karanfil, tarcin, Gaiac odunu, sedir, sandal agaci, vanilya, misk, amber, tonka fasulyesi. Parfum burnu Maurice Roucel.
Tea For Two Notalari: ginger, tarcin, yesil anason, bal, vanilya. Parfum burnu: Olivia Giacobetti ( bu isme bayiliyorum)
Muscs Koublai Khan Notalari(1998): civet, kunduz yagi, costus kokleri, kimyon, laden, Morokko gulu, esmer amber, ambrette cekirdekleri, balmumu, vanilya ve paculi.
Dzing! (1999): gul, menekse ozu, nergis, ginger, tarcin ve safran, kunduz yagi, Peru balsam, benzoin, ve misk. Parfum burnu Olivia Giacobetti.
Jasmin de Nuit (2005): Misir'dan yasemin, yildiz anason, tarcin, kakule, sandalagaci ve amber.  Parfum burnu Celine Ellena.

Sillage( tam ceviremiyorum ama yogunluk diyelim) siralamasina gore:

1. Tea for two ( karsilastirmada bir kez kullandim)
2. Muscs Koublai Khan ( bir kez)
3. Chergui( bir kez)
4. Dzing ( iki kez)
5. Musc Ravageur( iki kez)
6. Jasmin de Nuit ( karsilastima icin 4 kez kullanmak zorunda kaldim)

Favorites( begeni siralamasina gore)

1. Muscs Koublai Khan
2. Dzing
3. Jasmin de Nuit
4. Musc Ravageur
5. Chergui
6. Tea for Two

Full Bottle worths for me( parfum dolabima eklenecekler)

1. Jasmin de Nuit
2. Dzing

Simdi aciklama kismi ve en onemli kisim. Muscs Koublai Khan en begendigim koku oldu bu parfumler arasinda. Hayvani ve sehvet dolu tum duygulari uyandiriyor. Bu parfumu damla damla kullanmak gerektigini dusundugumden 50ml sisesi bile cok fazla gelecek ve bir omur bitmeyecek belki. Bu nedenle alinacaklar listeme eklemiyorum.  Dzing bir erkek parfumu olarak simdiye kadar denedigim en iyi bes koku arasinda. En iyi bes koku oldugunu tum en iyileri denemeden anlamak biraz guc. Kadin parfumu olarak alinmasi es gecilemeyecek kadar guzel oldugundan alirim. Esim ile beraber kullanirim bu parfumu.  Jasmin de Nuit, sillege ve tende kalis acisindan oldukca kotu ama parfum tendeyken oylesine guzel ki muhtemelen bir miktar kiyafet uzerinden giyildiginde bu kusur onlenebilir. Musc Ravageur lavanta kokusunu sevenler icin vazgecilmeyecek ve en ust siraya oturtulabilecek bir parfum. Muhtesem. Sadece benim icin degil.  Chergui en iyinin kotusu. Tek basina denenince muhtesem tamamlanmis tende kaliciligi etkili sayilabilecek bir parfum. Baska parfumler ile denendiginde sekerli yapisi bir sure sonra bikkinlik verecek cinsten gibi gorunuyor. Simdilik parfum dolabima girmeyecek.  Tea for Two, eski favorim ve vazgecilmezdi. Daha yeni bir sisesini aldim, kullanmadim bile. Sanirim hic kullanmadan gidecekler listeme yerlesti.  Bunu yapmadan once bir sure daha giyeyecegim. Parfum tek bir spray ile butun gun gidecek kadar kalici ve yogun bir parfum.




1 yorum:

Parfüm Merakı dedi ki...

Şu Dzing'i nasıl bu kadar sevebiliyor insanlar.

Gübre gibi meret :)