11 Aralık 2006

Diorissimo by Christian Dior (1956)



Notalari: Incicicegi, Ylang-Ylang,nergis zambagi, misk yagi, Boronia(?), Yasemin,gul agaci,sandalagaci.

Diorissimo, bundan bir yil kadar once buyuk boy bir sisesini denemeden aldigimda hosuma gitmemisti. Aradan gecen zaman, parfumu giydikce sevmemi, sevdikcede tanimami sagladi.

Diorissimo, parfum dunyasinda kisir bir dongunun oldugu yillarda piyasaya suruluyor ve kadinlar bu yeni Dior'u cok seviyor. Parfum inanilmaz guzel bir zambak ve yasemin buketi ile acilisini yapiyor. Gul, bu parfumde uzun bir sure hissedemedigim bir notaydi. Belki havalarin isinmaya baslamasiyla, yada benim parfumu daha iyi tanimamin etkisi ile artik kendini belli eden bir notaya donustu. Misk yagi diye gecen nota buyuk ihtimalle beyaz misk ve olmasi gerektigi kadar gercek.Sandalagaci esansini tek basina aldiginizda en hafif odun esanslarindan birisi oldugunu farkedebilirsiniz(mesela the body shop'ta tek esanslar satiliyor). Bu hafif odun notasinin parfume karakter ekledigini dusunuyorum. EDP versiyonunda odunumsu notalar daha karmasik ve cok daha rahat farkediliyorlar.

Parfumun yaraticilari Diorissimo'nun ozellikle ilkbahara uygun oldugunu belirtmisler.Ben bu goruse tamamen katiliyorum. Bu yogun sayilabilecek zambak kokusu yaz icin agir gelebilir. Ustelik yaz parfumlerinde limon yada turuncgiller olmazsa olmazlardan. Diorissimo tam olarak bir kis parfumude sayilmaz cunku parfumde sicak notalar neredeyse hic yok. Dolayisiyla bu parfumun harika bir gecis donemi kokusu oldugunu dusunuyorum. Parfum klasik bir koku oldugu icin spor bir kiyafet ile yakisacagini dusunmuyorum. Sık bir trençkot, ipek bir fular ile butunleyeceginiz tum kiyafetlerle uyumlu olabilecegini ilave ediyorum.

1956 yilinda piyasaya surulen orjinal Diorissimo parfumu ebay'den yada online parfum magazalarindan bulmak hala mumkun. Dior son yillarda parfumun yeni bir versiyonunu daha cikardi ve parfumu modern zamana uyarlamaya calisti. Parfumun ilk versiyonunu denemedigim icin bu degisimin sonuclari hakkinda bilgi sahibi degilim. Parfum herkesin rahatlikla begenebilecegi bir koku degil. Zambak/leylak kokusunu her daim sevdiyseniz bu parfumude seveceginize inaniyorum. 20 yasindan kucuklerin tarzina uyacak bir parfum olmadigini israrla belirtmekte yarar goruyorum.

5 yorum:

B5 dedi ki...

Cocuklugumun parfumu. Tam kadin kokusu aslinda. Babamin anneme surekli aldigi tek parfum.
Inanilmaz hafifti annemde. Herkeste farkli tabii.
Ben bile denedim bir ara, ama farkli idi.

Mademoiselle dedi ki...

b5,
Bazen erkeklerin (kesinlikle hepsi demiyorum) hafif bayan kokularini sevmelerinin nedeninin koku duyularinin yeterince gelismediginden kaynaklandigini dusunuyorum. Esimin parfum gardrobumda sevdigi ender kokulardan birisidir Diorissimo.

Sebep ne olursa olsun harika bir parfum, oyle degil mi?

Adsız dedi ki...

Diorissimo..Bu koku benim için anne demek,annem demek.Annem gibi zarif,ince bir zevke sahip,çınlayan kahkahaları gibi neşelendiren ve onun eli gibi ferahlatıcı..Uzaktaysam annemden gözlerimin dolmasına sebep olur.Koku hafızası işte bu!
Bu kesinlikle tarz sahibi olan bir koku,insana tevazu dayatan bir güzelliği var.İçime çektiğimde gözümün önüne üzerine çiğ damlaları düşmüş beyaz çiçeklerden oluşan bir buket geliyor.Yeni biçilmiş çayırlar geliyor ve gene beyazlar içindeki insanların neşeli kahkahaları.Bu koku bana mutluluk veriyor!
Diorissimo bir mevsim olsaydı kesinlikle bahar olurdu.İnci çiçeğinin o bayıldığım canlandırıcı kokusu kontrol altına alınmazsa iç bayıcı da olabilir ve bu parfümde kontrol altına alma işi çok güzel kotarılmış.İlk koklandığında kadın gibi kokmuyor bence,ama çekiciliği tartışılmaz olan Ylang Ylang,Misk,Gül ve yumuşacık Sandalağacı'nın da etkisini gözardı etmemek lazım.
Bu parfümde olması gereken her şey var!Benim için iyi parfüm kokladığımda ya sırıtmama sebep olan ya da mmmm sesi ile gözlerimi kıstırandır.Bu parfüm ikisini de yapıyor,neşe ile gülümsemekten minicik kalıyor gözlerim :)
Hazır bahara girmişken bunu mutlaka deneyin,içinize çekin ve kış uyuşukluğunu bırakın o sizin için üzerinizden silkelesin...

Mademoiselle dedi ki...

Sena,
PFC'a hosgeldin. Bir parfumun sana hissettirdiklerini ne kadar guzel anlatmissin. Bu anlamli yorumu bizlerle paylastigin icin tesekkur ediyorum.

Bugun beyazlar icindeydim tum gun ve Diorissimo bana eslik etti tum gun...Sana sonuna kadar katiliyorum. Benim icin de bu parfum essiz bir bahar parfumu. Kolay giyilebilir ve konforlu bir parfum.

Adsız dedi ki...

Bu parfümün bide DOLCE VİTA sı var...Sanırım christian dior kolleksiyonu...ben böyle bir parfüm görmedim... Sevgilim olunca ,böle bir parfüm alıcam duyrulur :))