2 Ocak 2007

Dolce Vita by Christian Dior (1995)




Icerigi: Rose (gul), Magnolia (Manolya), Muguet(inci cicegi),Apricot(kayisi), Peach(seftali), Cinnamon?(tarcin),Sandalwood (sandalagaci), Vanilla(vanilya), Heliotrope(kediotu)

Henuz annemin parfumlerini kullandigim zamanlardi... Bir hafta sonu teyzemin kizi bize gelmisti. Kendisi o siralar 20 yaslarinda bir genc kizdi. Ilk defa bana bir parfum zevkimin oldugunu hissettiren o kokuyu kullaniyordu. Aninda sormustum hangi parfumu kullandigini ve cevabi "Dolce Vita" olmustu.

Dolce Vita-bundan 10 yil kadar once- kendime aldigim ilk parfum ve hayatimda ikinci kez bir sise aldigim iki parfumden biri oldu.

Bir kac gun once beraber kahve icmeye gittigimiz bir arkadasimin Dolce Vita kullaniyor olmasi beni gecmis gunlere goturdu ve bu parfum hakkinda yorum isteyen diger kisilerin de talepleri uzerine bugun Dolce Vita'dan bahsetmek istedim.

1995 yilinda suan yorumladigim versiyonu, 1998 yilindada meyve notalarinin yerini cicek, tarcin notasinin yerinide vanilyanin aldigi ikinci bir versiyonu (Eau de Dolce Vita) piyasada yerlerini aldi.

Parfumun ilk notalari olan kayisi ve tarcin kisa bir sure sonra yerini odunumsu notalara birakiyor. Genel olarak odunumsu-baharat kokulari arasinda degerlendiriyor. Meyve notalari, bu notalari sevmeyenleri uzmeyecek kadar hafif hissediliyor yada en azindan benim tenimde cok hafif hissediliyordu. Bazi yorumlari okudugumda bazisinin teninde cok sekerli bir kokuya donustugunu ogrendim ama benim ten kimyam parfumu daha cok odunumsu bir koku olarak hissettirdi.Dolce Vita -benim icin- modern parfumler arasinda ve ayni yillar yaratilan diger parfumler arasindada basarili olanlardan birisi. Her ne kadar sadece birkac notasi ayni olsada, Kenzo'nun Jungle Le Tigre (1997)ile cok benzer acilisa ve kapanisa sahip. Benim icin Jungle serisinin diger uyesi olan Jungle L'Elephant'da, 1998 yilinda piyasaya surulen Eau de Dolce Vita ile benzer bilesenlere (vanilya ve turuncgiller) sahip. Bu parfumlerin ayni yillarda parfum severlerle bulustugunu dusununce, o zamanlarin parfum kesiflerinin benzer oldugu ortaya cikiyor.

Dolce Vita'nin ilk versiyonu (suan yorumladigim) maalesef midemdeki gastrit sorunum sebebiyle kullanamadigim bir parfum. Cok hafif bir parfum oldugu icin kaliciligi uzun sureli degil( Kenzo, Jungle de Tigre daha uzun sure tende kaliyor) ve yaz kullanimina uygun.

Dolce Vita ciktigi ilk yillar cok populer olmus ve -benim gibi- diger yasitlarimin da ilk kullandigi parfumler arasinda yer aliyor. Fakat ilerleyen yillar, parfum piyasasi hizli bir sekilde gelisti ve sayisiz mukemmel secenek arasinda pek coklarinin hafizalarindan siliniverdi.

Benim icin 1998 yilinda cikarilan ikinci versiyonu gecmis anilarimin tekrar canlanmasi sebebiyle kucuk bir sise olarak parfum gardrobumda bulunabilir ama suanki favori kokularim arasinda degil. Serinin ikinci parfumunun ilkinden daha basarili oldugunu dusunuyorum. Fakat, iki parfumunde simdiki zamanda iddiasiz kaldiklarini ve populerligini yitirdiklerinide eklemek istiyorum

5 yorum:

B5 dedi ki...

Harika,tatilden geldikten sonrailk isim buralara bakmak oldu!

Dolce vita esimin bana hediye ettigi ilk parfum. Bu onun tercihi idi. Begenmedim diyemedim ilk ;)..

Bastan oldukca agir bulmustum. Tahmin ettigim gibi yazinda belirttigin tarcin neden olsa gerek. Gul de cok tercih ettigim bir koku degil. Ama ikinci sene de ayni kokuyu hediye edince iki sise bitirmis oldum!!! (Erkekler ve parfumler uzerine bir rehber yayinlansa)

Koku bastaki etkisinin aksine zamanla tende degisiyor ve kesinlikle uzun sureli.. Simdi dusunuyorum da iki siseyi de bitirdigime gore sevmisim.

Eau de Dolce Vita yi ise simdi daha cok merak ettim. Tanimlama daha cok ilgimi cekti. Kesinlikle deneyecegim.

Detaylari ogrenmek guzel : )

Mademoiselle dedi ki...

B5,
Eau de Dolce Vita da benim iki sise bitirdigim bir parfumdu. Gercekten hayran kalmistim o zamanlar. Firsatin olursa test denemesi yaptiktan sonra bana tekrar goruslerini yazar misin?

B5 dedi ki...

elbette : )

B5 dedi ki...

Sevgili Mademoiselle,

Dun Eau de Dolce Vita´yi denedim. Ve aynen dedigin gibi ilkinin aksine cok cok daha hafif.

Bir bilegime birine, digerine yenisini surdum.

Onceki yillar bendeki hediye olarak aldigim ilk versiyon DOLCE VITA, tenimde yine o kadar uzun sure kaldi ki. Tarcin ve yogun seker(?), meyve.. Acikca kolumu yikadigimda bile cikmadi. Esimin bu keskin, kuvvetli kokuyu nasil sevdigini hala anlayamadim. Epey bir konustuk da :). Vucut isisi ile parfum degistiginde bir karakter kazandigi kesin. Yine de kisisel zevkim bunun benim kokum olmadigini soyluyor.

Yeni versiyon EAU DE DOLCE VITA ise pembe bulut gibi, hafif cicekli ve daha hostu. Ancak uzun sure dayanmadi. Tekrar bir deneme yapacagim, ufak bir sise alabilirim belki.

Yine uzun oldu, ama sana yazarak kendi zevkimi kesfediyorum. Secimlerimin ortak noktalari cikiyor cunku :)
Sevgiler,

Mademoiselle dedi ki...

B5,
Cok hizlisin:) Sen bana yazdikca ben senin parfum zevkini kesfediyorum. Belki ilerde yardimci olabilirim:)