10 Mart 2007

Clair de Musc by by Serge Lutens Les Salons du Palais Royal Shiseido (2003)


Notalari: bergamot, orange blossom(portakal cicegi),
jasmine(yasemin), iris, white musk(beyaz misk),sandalwood(sandalagaci)

Clair de Musc, pek cok kaynaktan okuduguma gore Serge Lutens'in en hafif parfumuymus. Ben koleksiyonun tamamini denemedigim icin henuz bu goruse katiliyorum diyemem. Fakat parfumun hafif ve saydam bir koku oldugunu rahatlikla soyleyebilirim.

Misk kokularini ne kadar taniyor ve ne kadar seviyorsunuz? Ben, pudramsi iceriginden dolayi misk kokularini sevmiyorum. Ama icerisinde tek bir nota olarak misk bulunan parfumlerden hoslaniyorum. Maalesef Clair de Musc uc gun boyunca denememe ragmen sevebildigim bir koku olamadi.

Parfum, tende henuz kurumadan portakal ciceginin serinletici ve hafif sekerli ozelligini gosteren bir karakter sergiliyor. Bu ust notalara bergamot eklenerek sadece bir dakika kadar etkili oluyor , sonra kuru notalar hissedilmeye baslaniyor. Arkalardan gelen misk kokusu, daha ust notalarda hissedilen yasemin ile birlesiyor. Daha sonra bir sure iris ve yasemin notalari hissediliyor. Sandalagaci, yok denilecek kadar hafif oldugu icin pek cok kisi farkedemeyecektir bile.

Parfumu tum onyargilarimdan arinarak dusunmeye calissamda bende "ucuz koku hissi" uyandirdi. Bir sampuan icindeki aroma, bir spray kokusu, bir bebek pudrasi kokusu olabilir...Ben Clair de Musc'i sevmedim, sevemedim, sevseydim de bir sise parfum henuz bitmeden ben coktan sıkılmis olacaktim. Misk severler icin uzgunum, ama bence cok sıkıcı bir koku. Sasirtma yok, tenden tene buyuk degisimler yok, kokuda bir derinlik yok. Hersey bastan sona cok saydam.

Kaliteli esanslar kullanildigindan olsa gerek, saydam yapisina ragmen etkisi oldukca uzun suruyor. Her dakika etkisinin heran bitebilecegini dusunuyorsunuz ama bitmiyor.Bu ozelligi, parfum hakkinda dusundugum en olumlu elestiriydi diyebilirim.

Clair de Musc'in icindeki beyaz misk bana Montale'den Powder Flowers'i hatirlatti. Powder flowers'a gore cok daha hafif ve basarili ama sonuc olarak zorla sevilebilecek bir parfum degil.

Eger pudrali kokulari seviyor ve misk kokusu size bayginlik getirmiyor ise parfumu cok kolay giyebileceginize eminim.

6 yorum:

B5 dedi ki...

Yorum gelecek degil mi? Bu parfümü bana yazdigin gibi diger Lutens´lere göre daha hafif buldugumu buraya da yazayim. Yorumunu bekliyorum :)

ps: Bu arada ilk denememde senin yardiminla onu rakiplerden son anda siyrilip aldim ;).. Aldim, da sabah tüm kayitlari silinmis saticinin.. yok ortada kimse, tam komedi ;)
Sevgiler,

Mademoiselle dedi ki...

B5,
Hafifligi konusunda ayni fikirde oldugumuza sevindim. Peki sen bu parfumu giyer miydin?
Umarim elbisene en kisa zamanda kavusursun. Ben ilginc olaylarin hep kendi basima geldigine inanirdim ama yalniz degilim galiba. Yani senin basina gelen olayi daha once hic duymadim...

B5 dedi ki...

Ben bu -kalici- ve denedigim en hafif Lutens parfümünü giyer miydim sorusuna bugün olanlardan sonra daha farkli bakmaya basladim.

Malum Lutens standi..
Seni anarak yine iki tanesini denedim bileklerime. Daha 15dk gecmeden YSL standindaki kiz bana satacagini sattiktan sonra-yani pazarlama isi bittikten sonra :

"Pardon birsey sorabilir miyim? Parfümünüz nedir?" diye merakli merakli sordu. Valla secin, deyip iki bilegimi denettim. Kiz bu parfümün calistigi yerde satildigina inanamadi, nasil cocuk gibi sevindi! Meger tüm zaman beni kokluyormus ;). Alip standina götürdüm, hemen siseyi kokladi:
"Hayir, bu degil bu cok agir" dedi.
Ben de önyargimi birakip SENI dinleyerek Lutens´leri denedigimi ve BIR SÜRE sonra kokularinin tende inanilmaz degistigi ilettim. Onun begendigi: Lutens "Chypre Rouge" idi. Sisedeki gibi kesinlikle ayni durmuyor tende.

Clair De Musc ise bende de cok degismedi. Ama nadir olarak kullanabilirim belki. Rahatsiz etmedi Tresor gibi. Ucuz koktugu benzetmesine ise katiliyorum :). Pudradan cok deterjan(?)koku spreyi gibi.

Mademoiselle dedi ki...

B5,
Sen Serge Lutens parfumleri konusunda benden hizlisin. Ben simdiye kadar denedigim Lutens'lerde hayalkirikliklari yasadim. Ama limon-turuncgil notalari olan parfumleri konusunda hala cok umutluyum.
Chypre Rouge, bence en zor sevilebilecek Lutens'lerden biri. Bildigim kadariyla cam ormanlarini hatirlatan bir formulu var. Elimdeki numunelerden sonra bu parfumu de denemeyi dusunuyorum. Sadece notalarina bakarak hoslanacagimi dusunmuyorum.Sanirim en agir Lutens parfumlerinden biri olmali. Onyargilari bir kenara atmaliyim, beklenmedik parfumler beklenmedik etkiyi olusturabilirler.
Clair de Musk hakkinda ortak fikirlerimiz olduguna sevindim.

sumuklubocek dedi ki...

ellecigim, bu bana koklattigin kokuysa eger tam bir bebek alt silme bezi kokusu...
kesinlikle tenimde istemeyecegim birsey; sev(e)memekta cok haklisin ;)

Mademoiselle dedi ki...

Sumuklubocek,
Sirlarimizi ele veriyorsun:) Islak mendil benzetmesini, yorumu okuyanlari korkutmamak icin acikca yazmamistim, madem yazdin, o zaman bende sana katildigimi yaziyorum. Clair de Musc, mukemmel bir misk kokusu olabilir ama benim tarzim degil.