10 Nisan 2007

TABAC BLOND by CARON(1919)


Notalari: leather( deri),tutun, carnation(karanfil), linden(ihlamur cayi),iris, vetiver( kabe samani), ylang ylang, lime-tree leaf( limon agaci yapraklari),cedar( sedir), patchouli( silhat), vanilla( vanilya), amber, musk(misk).

Parfumun yapildigi yil olan 1919 yilinda birinci dunya savasi henuz bitmis ve ikinci bir dunya savasinin olacagi bilinmiyordu. Dunyanin tum ulkelerinde siyasi kargasalarin yasandigi bu yillarda birilerinin guzellik ugruna parfum yapiyor oldugu gercegi dusununce cok ilginc geliyor.

Ben kendi yorumumu yazmadan once lutfen basenotes'a bakin ama lutfen gordugunuz tum yorumlari okumayin ve buraya geri donun. Sizden linke bakmanizi istedim cunku yorumlayan herkes parfumu cok begenmis ve ovgulere bogmuslar. Bu nedenle ayni sitede en populer bayan yada ortak kullanilan(unisex) parfumlerin arasinda goruluyor.

Parfum acilisini deri notasi ile yapiyor. Bu notanin cok sert olmadigina dair yorumlar okudum, katiliyorum, ama benim icin felaket bir acilis oldugunu soylemeliyim. Karanfil ve derinin birlesmesiyle olusan koku, bocek oldurucu zararli kimyasallarin kokusunu gibi hissediliyordu. Bu deri kokusunun hemen ardindan agir bir tutun kokusunun baskin halde donusmesi ile biraz daha rahatladim ama bu seferde sanki her tarafa sigara kokusu sinmis bir evde uzerime bu koku sinmis gibi hissettim. Amber, vanilya, iris ve misk parfumde en cok sevdigim notalardi dolayisiyla alt notalari benim icin basariliydi.

Simdi kendi kendime iki soru soruyorum. Parfum buluscusunun hangi dusunceler ile bu parfumu buldugu ve Tabac Blond'un o donemlerde de populer bir koku olup olmadigi...
Parfumun, Ernest Daltroff tarafindan, Fransiz kadinlari icin, Amerika'da toplum icinde kadinlarin sigara icmesinin kabullenilmesinden esinlenilerek yapildigi soyleniyor. Ben tum bunlara dayanarak Ernest Daltroff'un modern bir erkek oldugunu dusunuyorum. Hayir hayir, sigara kullanan yada kullanilmasini onaylayan birisi oldugum icin degil ama boyle bir dusuncenin o zamanlarin Avrupasinda yasayan birisi tarafindan cabucak kabullenilmesi ilginc geliyor bana. Nitekim o donem parfumlerinde tutun ve deri notalari pek karsilastigimiz bir gercek degil. Ben ayni zamanda Ernest Daltroff'un ileri goruslu bir parfum buluscusu oldugunu dusunuyorum. Simdilerde bu notalar cok moda...Ikinci sorumun cevabini ise henuz bilmiyorum. O donem kadinlari bastan asagi sigara kokma dusuncesine nasil bakiyorlardi. Bunun seksi birsey oldugu kesin ama o donemin kadinlari daha cok zariflik pesindeydi. Benim anlamadigim ise sigara kokan insanlardan neden kaciyoruz o halde? Neden o koku bizi rahatsiz ediyor?

Bilmiyorum, bilmiyorum...Tabac Blond beni tarihler arasi seyahatlere goturdu. Her bir cumlemin arasinda bes dakika duruyor ve dusunuyorum. Arada internetten bazi olaylara bakiyor, tarih bilgilerimi tazeliyorum. Daha once de yazdigim gibi, ben bu nedenle parfumleri seviyorum. Onlarla aramin pek iyi olmadigi tarihi konular bile cok keyifli geliyor bana...

Ilk guzelimiz Feriha Tevfik acaba bu kokuyu kullaniyor olabilir miydi?

Sonuc olarak bu kadar seveni olan bir parfume begenmedim demeyi kendime yakistiramiyorum ama bu koku beni asar demek istiyorum. Sadece tarzim degil...Parfum unisex ama bana buram buram kadin tenini hatirlatiyor ve dolayisiyla bir erkegin ustunde koklamaya tahammulum olmazdi. Tabac Blond hem eski parfum havasinda hem de modern parfum havasinda. Dolayisiyla bir kaliba koymak zor. Tum olumsuz yorumlarima ragmen inanilmaz seksi bir koku oldugunu soylememe bilmem gerek var mi?

Resimler www.louisaburton.com ve www.iumezusa.org adreslerinden alinmistir.

4 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Yazılarınızı ilgiyle, merakla okuyorum.
Tabac Blond'un tarihçesiyle ilgili yazdıklarınız da çok ilginçti.
Bu kadar değişik parfümü nasıl da buluyorsunuz?
Eskiden otobüsle Düzce'den geçerken, yolculara hediye "tütün kolonyası" satılırdı. Bu parfümden ilham almış olmasın? :)

Mademoiselle dedi ki...

Ekmekcikiz,

PFC'i ilgiyle okudugun icin tesekkurler.

Parfumler hakkinda yorum yazmadan once, digerlerinin yazdigi yorumlari okuyordum. Bazen sinir oluyordum cunku sanki bilerek kimsenin( benim) ismini bilmedigi kokular hakkinda yaziyorlardi. Her seferinda pek cok kisinin de yorum biraktigini goruyor, bu insanlarin bu parfumleri nerede gorup, denedigini merak ediyordum. Bir gun isin gercek yuzunu anladim. Iki tip parfum vardi. Birisi piyasada her yerde olan ve reklamlarla ismini duyuran kimyasal icerikli parfumler, digeri ise reklam yapmayan ama gercek(dogal)maddeler ile yapilan parfumler...
Boyle iste:).
Tutun kolonyasinin tarihini bilmiyorum ve inanirmisin kokusunu da bilmiyorum. Dedigin gibi olabilir ama tam tersi de olabilir:).
Sevgiler

B5 dedi ki...

bir hafta dahi olsa okumayi özledim.. bulabildiklerimi senin esliginde okumaya devam ;)

Mademoiselle dedi ki...

Sadik Okuyucum B5,
Hosgeldin, ben de yorumlarini ozledim...