4 Mayıs 2007

ISRAF

Bugun dogal su kaynaklarinin cok azaldigini ve yapilan su israfini dusundum. Maalesef dus almasini seven ve uzatan , sifonu olmasi gerekenden cok ceken, cesmenin suyunu acip, o sirada oyalandigim diger isler suresince suyu kapatmayan biri olarak kendimden utandim!

Su siralar is nedeniyle Kanada'a giden esim evde olmayinca ve uzun suredir beni bunaltan derslerim bitip tatile girince fazlasiyla bos vaktim oldu. Film izledim, alisverise gittim, arkadaslarimla bulustum. Sonra eve geldim yine ve zaman kaybetmek icin bilgisayarin basina gectim. Bir sure sonra, zaman kaybetmek icin dedigim sureyi uzattigimi ve artik bos sitelerde luzumsuz bilgiler okudugumu farkettim. Harcadigim zamana ve yaptigim zaman israfina kizdim ve bir kez daha kendimden utandim.

Sonra bari kitap okuyayim dedim. Elime bir roman aldim. Biraz okudum. Hazir bugun pekcok seyden utanmisken, yaptigim bu isten de utandim. Insan hic kitap okumaktan utanir mi diye sorarsaniz, gerekce olarak sunu soylemek istiyorum: neden roman okumak her zaman bilimsel ya da ogretici seyleri okumaktan daha kolay ve keyifli geliyor... Yeterince cok bana faydali kitaplari okumadigimi ve sadece kurgusal olaylarin gectigi romanlara olmasi gerekenden daha fazla zaman ayirdigimi, hatta itiraf ediyorum, birkac dergi ve gazete disinda okudugum tek seyin romanlar oldugunu farkettim. Kendimden utandim.

Sonra bu aralar olmasi gerekenden fazla tatli ve cikolata tarzi seyler yedigimi ve omrumde ulasmadigim kiloya ulastigimi dusundum. Midemi, vucuduma faydasi olmayan bu yiyeceklerle yordugumu, vucudumun bana ceza olarak yag tabakasi olusturdugunu dusundum ve bir an icin, icinde seker ve yag olan herseyi yemekten nefret ettigimi dusundum ve yanlis beslendigim ve yeteri kadar spor yapmadigim icin kendimden utandim.

Hazir israf ve utanmak konusunda dusunmusken, yenmeyen ve cope giden yemekler ve ekmekler aklima geldi. Haftalik yaptigim yemeklerin ( maalesef bu gunlerde yemek yapmaya harcadigim vakite de aciyan bir insanim ve bu nedenle haftalik yapmaya calisiyorum) sirf disarida yedigimiz ogunler ve kendimizi ayarlayamamiz nedeniyle cope gitmesi icimi acitti. Icimi acitti cunku coplerde yemek arayan ac insanlar varken ben bu simarikligi yapabiliyorum.

Tum bunlarin ustune ayni renk ayakkabinin bir sivri uclu, bir yuvarlak uclu, bir spor olani, bir klasik olani,hatta yetmiyormus gibi herbirinin bir topuklusu ve bir topuksuzunu aliyor olmam beni kahretti., Ayni seyin giysilerimde de olmasini soylemek bile istemiyorum.

Bir an icin israfin hayatimin bir parcasi oldugunu dusunup benim "insan" diye anilan kategoriden olmamdan rahatsiz oldum. Insan denilen sey, akli olan ve dusunebilen bir varliktir. Demek ki ben bana verilen akli yeterince kullanamiyorum ve sukur etmenin sadece kelime manasini bilmek kafi olmuyor.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

"al benden de o kadar" dedirten bir yazi olmus.. okullar kapandi nihayet, iyi tatiller bize:))

bu arada esine de bir an once, sag salim kavusmani diliyorum..

Mademoiselle dedi ki...

Salincakta iki kisi,
Tesekkur ederim. Konferanslar, konferanslar, hic bitmiyorlar. Bu sene ben cok yalniz kaldim:). Sen benim uzun zamandir aradigim kisiymissin, ama ben farkinda degilmisim...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Merhaba, ben geldim. Bakalım, ben size mesaj bırakabilecek miyim? :)

Biraz yaş ve tecrübe sonucu şunu söyleyeyim; kendinize kahretmeyin, kendinizden utanmayın ve nefret etmeyin.
Bunun yerine, farklı olması gerektiğini düşündüğünüz durumları, yeni bilincinizle değiştirin. İnsan değişime, gelişime açık bir canlı olmalı, değil mi?
Kendinizle ilgili olumsuz düşüncelerin yaşanan duruma bir faydası yok. Aksine size zararı var. Yeni farkındalığınızla duruma müdahale etmek en iyisi. :)

Sevgiler.

Mademoiselle dedi ki...

Ekmekcikiz,
Hosgeldin tekrar:)
Tavsiyelerin icin tesekkur ederim. Dun bu konuda biraz depresyondaydim. Yoksa parfum bloguma kisisel olay ve dusuncelerimi yazmiyorum:).

B5 dedi ki...

Rahatlamissindir umarim bu yaziyi yazdigin gün:)

Acikca söylemek gerekirse bloglar arasinda ISRAF baslikli yazi görmek inanilmaz hosuma gitti! :)
Tam da bugüm esimle bu konulardan bahsediyordum. Bikmistim onca tüketim insani arasinda, daha dogrusu:
-"Bunu yaptim, bunu düsünüyorum, bunu gözlemliyorum"dan cok
-"Bunu aldim"
cümlelerinin arasinda.

(O da Cenevre´ye gidiyor bu Pazartesi, uff, bizde hic bitmez yollar)

Ekmekcikiza katiliyorum. Bunlari düsünüyorsan bile cogu kisiden farklisin demektir, sonra ki adim da -hareket-. Hepsi bu..

Sana Mükemmel bir Pazar diliyorum :)
Sevgiler,


ps:Son yazdigin parfümleri de bulamadim bu arada.

Mademoiselle dedi ki...

B5,
Tesekkur ederim, evet biraz rahatladim. Sabah uzun zamandir okumayi dusundugum kitaplarimi okudum ve ardindan sabah yuruyusu yaptim:).
En kisa zamanda esinin geri donmesini diliyorum. Ve son olarak sana da iyi pazarlar...

Adsız dedi ki...

inanılmaz doğru yazmissiniz
bunları siz icin toplami belki cok tutmaz ama binlerce milyonlarca insan icin dusununce.
ha birde bunlar icin bir takım kaynaklar tuketilmekde oldugu gercegide var.
ben buraya daha oncede yazdim ama

parfum konusunda artik ilgi ile takip edecegim sizi ama istemezseniz yorum yazmam
sevgiler

Mademoiselle dedi ki...

Sekerce,
PFC'a hosgeldin. Daha once biraktigin notu almadim maalesef. Umarim istedigin bilgilere buradan ulasir ve favori kokularini bulursun.
Sevgiler

Aslı Cin dedi ki...

Bir süredir ben de bu konuya çok dikkat ediyorum doğrusu, geç mi kaldık acaba?

Adsız dedi ki...

PARFUM FIYATLARI BENI EN ÇOK SASIRTANLAR OLUYOR SAYFANIZDA BIZ BUNLARIN KAC KATINI ODUYORUZ BURALARDA, BU NEDENLE SANSLISINIZ.
ARSIVI DE GELIP GITTIKCE OKUYORUM ZATEN
SEVGILER