15 Kasım 2007

BEYLER, SIZIN FAVORI PARFUMUNUZ HANGISI?

Ben, erkeklerin parfüm konusunda da pek çok konuda oldukları gibi kararlı/tutucu olduklarını düşünüyorum. Tras köpüğü markanıza ve traş makinenize olan bağlılığınız gibi, parfümünüzü de değiştirmeye sıcak bakmıyorsunuz. Muhtemelen pek çoğunuz alışveriş merkezlerinde yeni bir koku denemek için vakit bile harcamıyorsunuz. Sonra da bayanların alışverişinin neden o kadar uzun sürdüğünü sorup duruyorsunuz kendi kendinize. Cevap açık: biz bayanlar yenilikleri seviyoruz:).

Şaka bir yana, bugün, Thierry Mugler’den “Angel Men” (1996) , Dolge Gabbana’dan “Pour Homme” (1994) , Chanel’den “Egoiste” (1990) ,Yves Saint Laurent’den “M7” (2002) ve hatta Giorgio Armani’den “Acqua di Gio Pour Homme “ (1996) gibi parfümlerden bahsetmeyeceğim. Bu parfümlerin başarılı olduklarını genel satış grafiklerinden de görebiliyoruz. Fakat tüm erkekler aynı parfümü kullanmak zorunda mi? Özellikle de Acqua di Gio… Bir çok bayanın ortak bir derdi var: babaları, erkek arkadaşları, erkek kardeşleri, sevgilileri, eski sevgilileri ve eşleri aynı kokuyu kullanıyor.

Bu nedenle ben bugün birçoğu yeni olmasa da, daha az kişinin kullandığı erkek parfümleri hakkında yazmak istiyorum. Yorumlayacağım parfümlerden bazılarını bulmak herkes için kolay olmayabilir. İnternet üzerinden yurt dışına satış yapan web sitelerini kullanmak sizin için bir yöntem olabilir. Sag taraftaki linklerde bu sitelerden birkaçının adresini vermiştim. Herşeye rağmen ingilizce bilenlerin "shipping policy" kısmını okumasını tavsiye ederim.

Hakkında yazacağım parfümleri konularına göre gruplara ayırmaya çalıştım. İlk grubum parfüm kullanmasını sevmeyen ve pek çok kokuyu ağır bulan erkekler için. Önereceğim parfümleri ofisde, okulda , alışverişte kısacası gün içerisinde rahatlıkla giyebilirsiniz. Bu kokular yaz kullanımına daha uygun olmakla beraber, kolay parfüm kullanamayanlar için, yılın her mevsiminde giyilebilir...


Story (Paul Smith-2006)
Aslen bir İngiliz olan Paul Smith yaşadığı bir kaza sonucu hastaneye kaldırılır. Hastanede yattığı günlerde, tanıştığı arkadaşlarının vesilesi ile 1970 yılında küçük bir butik ile moda dünyasına ilk adımını atar. Hızla büyüyen marka, 2000 yılında ilk parfümü olan Paul Smith’i piyasaya sundu. Story ise markanın en son çıkardığı erkek kokusu. Parfüm notaları: greyfurt, bergamot, sarmaşık, yasemin, yeşil gul, misk, amber ve sedir ağacı. Oldukça hafif, dinamik ve genç bir koku olduğunu düşündüğüm Story, kolay giyilebilir, basit formüllü bir koku düşünenler için ideal bir seçim olabilir.

Mugler Cologne (Thierry Mugler-2001)
Öncelikle Mugler Cologne’nın unisex bir koku olduğunu yazmalıyım. Parfüm, Mugler’in çocukluğundan hatırladığı, rahatlatıcı etkisi olan bir sabundan etkilenerek yapılmış. Bir önceki yorumumda(Story) da yazdığım gibi, Mugler Cologne parfüm kokusundan hoşlanmayan erkekler için ideal bir koku. Muğler Cologne içerisindeki notalar: bergamot, portakal çiçeği yağı, tahıllar, beyaz misk ve “S” diye geçen ve ne olduğu açıklanmayan gizli bir notadan oluşuyor.



Eau de Sud (Annick Goutal-1997)
Diğer bir unisex koku ise Annick Goutal’dan Eau de Sud. Mugler Cologne’da da olduğu gibi Eau de Sud erkekler için daha uygun bir koku. Eau de Sud, Story ve Mugler Cologne’dan daha ağır olmakla beraber fresh bir parfüm. Benim favori erkek parfümlerimden biri ve hemen hemen herkesin beğenebileceği ve rahatlıkla giyebileceği bir koku olduğunu söyleyebilirim. Annick Goutal, Harvey Nichols’un İstanbul şubesinde de satışa sunulan bir marka ve yurt dışına satış yapan internet sitelerinden de uygun fiyata bulunabilir. Parfüm notaları : karışık meyveler, limon, nane, mandalina, yasemin, kabe samani, paçuli, fesleğen, yeşil notalar ve odun notaları olarak açıklanmakta.

Ikinci grupta 30 yas ve ustu erkekler icin uygun olabilecek, fresh parfumlerden bahsetmek istiyorum.

Castile (Penhaligon’s -1998)
Penhaligon’s son keşfettiğim parfüm evlerinden biri ve markanın tüm parfümleri hakkında detaylı bilgiye sahip değilim. Buna rahmen denediğim tüm Penhaligon’s parfümlerinin ortak bir özelliği olduğunu düşünüyorum. Diğer İngiliz parfümlerinde olduğu gibi, Pengaligon’s parfümleri de oldukça hafif ve günlük giyime uygun kokular. Castile ve Mugler Cologne içerikleri açısından birbirine oldukça benziyor. Sadece Mugler Cologne daha spor bir kullanıma uygunken, Castile daha klasik bir turunçgil parfümü diyebilirim. Castile uygun bir “yaz kokusu” ya da “ofis’ kokusu olabilir. Parfümün notaları: portakal çiçeği yağı, tahıllar, bergamot, gul, odun parçaçıkları ve misk.

Cologne Blanche (Dior-2004)
Cologne Blanche, Christian Dior için Hedi Slimane tarafından tasarlanmış, üç parfümden oluşan serinin(Eau Noire, Bois d’Argent) bir üyesi. Ben bu parfümlerden en çok Cologne Blanche’yi sevdim. Cologne Blanche’nin bugün yorumladığım sayısız turunçgil parfümlerinden bir farkı var. Parfüm formülünde bulunan badem, vanilya ve misk notaları perfüme sıcak bir hava vermis. Dolayısıyla parfüm sadece fresh bir koku değil, aynı zamanda bir komfor kokusu olarak ta kullanılabilir. Parfümün diğer notaları: bergamot, biberiye ve portakal çiçeği. Seri içerisindeki parfümler sadece 250ml’lik şişelerde satılıyor.

Eau Sauvage (Dior-1966)
Cicek ve odunumsu kokulari sevmeyen erkekler icin klasik bir turuncgil parfumu Eau Suave’den yana olabilir. Eau Suave tam olarak herkesin hoslanabilecegi bir koku degil. Ozellikle de 30 yas ve alti erkekler icin uygun bir kombinasyon olmayabilir. Son derece fresh bir etkisi var ama modern bir cizgiye sahip degil. Dolayisiyla modern kokulari tercih ediyorsaniz Eau Suave sizin icin dogru secim olmayabilir. Buna regmen herkesin bu parfumu onyargilardan uzak denemesini ve bir sans vermesini oneriyorum. Eau Suave, uretildigi yildan itibaren azimsanmayacak bir tuketici kitlesine sahip. Parfum notalari: limon, tahillar, feslegen, biberiye ve kabe samani.

Green Irish Tweed (Creed-1985)
Creed parfümleri ile ilgili hoş anılarım olduğunu söyleyemem. Markanın pekçok kokusunu beğenmiyorum ve tarzımdan uzak buluyorum. Green Irish Tweed, herşeye rağmen, geriye kalan, beğendiğim Creed parfümünlerinden biri olarak markayı temsil ediyor. 2005 yılında en iyi erkek parfümü seçilen Green İrish Tweed, hala tüm dünyada en çok tercih edilen lüks erkek parfümlerden biri olarak tanınıyor. Parfüm içerisindeki notalar: limon, mine çiçeği, iris, menekse yaprakları, sandalağacı, esmeramber olarak açıklanıyor.

Üçüncü grupta klasikler arasına girmeyi başarmış ve özel kullanıma uygun olan erkek parfümlerinden bahsetmek istiyorum.

Declaration (Cartier-1998)
Eğer siz de hafif parfümler hakkında çok yorum yazdığımı düşünüyorsanız, Declaration ile ilgili bu yorumu dikkate almanızı öneriyorum. Oldukça yoğun bir odun kokusu olan Declaration, özel kullanım için, ünlü parfümcüler Jean-Claude Ellena tarafından tasarlanmış bir koku. Bazı erkekler Declaration’u tenlerinde sabunumsu ve pudramsi bir yapıda hissettiklerinden şikayetçiler. Bu nedenle her ten kimyasi ile dost olduğunu düşünmüyorum. Declaration’un bazı notaları, yine bazıları için Terre d’Hermes ile benzer bir yapıda gelişiyor. Bu nedenle satın almadan önce iki parfümü de mutlaka denemenizi öneriyorum. Declaration’in notaları: huşağacı, bergamot, acı portakal, ardıç ağacı, artemisia, kakule, sedirağacı, kabe samanı ve meşe yosunu.

Vetiver (Guerlain-1961)
Üretildiği yılları dikkate alırsak, yorumlayacağım en eski parfüm Guerlain’in efsane parfümü Vetiver olacak. Ünlü parfümcü Jean Paul Guerlain bir eseri olan Vetiver gerçek bir klasik erkek parfümü. Herkes için uygun olmayan koku "ya sev, ya nefret et" denilebilecek türden bir parfüm. Guerlain 2000 yılında Vetiver’in içeriğini değiştirmeden şişe tasarımını ve parfüm rengini değiştirdi. Vetiver sizin için fazla klasik bir kokuysa Creed’in Vetiver isimli parfümünü ya da Annick Goutal’in yine aynı isme sahip Vetiver’ini denemenizi öneririm. Parfüm notaları: bergamot, portakal çiçeği yağı, mandalina,kişnis, kabesamani, sedir ağacı, tutun, hindistan çevizi ağacı, karabiber, tonka fasulyesi ve kırmızı biber.

Antaeus (Chanel 1981)
Öncelikle böyle bir güzelliğin bulunması zor olan parfümler arasında olduğunu anlamakta güçlük çektiğimi yazmak istiyorum. Bulunması zor olduğu için de cazibesi daha da artan bir koku. Antaeus kış kullanımı için ideal, odunumsu, klasik bir parfüm. Denemeden almamanızı ve özellikle yurt dışı seyahatlerinizde yapacağınız alışverişlerde bu parfümü sormanızı öneririm. Parfüm notaları: adacayı, Mersin ağacı, paçuli, sandalağacı, laden ve balmumu.

Son grubumda yorumlamak istediğim parfümler benim çok sevdiğim ve erkek tenine çok yakıştırdığım, sexy kokulardan oluşuyor.


Or Black (Pascal Morabito-1982)
Or Black, pahalı formülünden dolayı geçmişte üretimine ara verilmiş bir parfüm. Son yıllarda tekrar üretime geçen ama bulunması zor ve hala pahalı bir koku olan Or Black, sadece özel davetlerde giyilebilecek bir deri parfumu. Çok özel ve çok seksi bir koku arayanlar için önerilebilir. Evli olan erkekler için önermiyorum ve bu uyarımın dikkate alınmasını rica ediyorum. Parfüm notaları: bergamot, karabiber, deri, adacayı, aselbent, turunçgiller, kabesamani, amber, misk ve meşe yosunu.
Kyoto (Comme des Garcons-2002)İşte benim soğuk havalar için kullanılabilecek favori erkek parfümüm. Kyoto aslında unisex bir koku ama erkek tenine daha çok yakıştırdığım kokular arasında yerini almış durumda. Comme des Garçons’un üçüncü serisi olan Incense(tütsü) kokularından biri olan Kyoto ünlü erkek sanatçılar arasında da çok favori. Parfüm notaları: tütsü, selvi yağı, kahve, tik ağacı, kabe samani, paçuli, amber, olumsüz çiçekler ve sedir ağacı.





Tea for Two (L’artisan 2000)
Tea for Two unisex bir koku ve benim için sevgililer gününü anımsatan tek parfüm. Bu düşünceyi kafama kazıdığım günden itibaren sevgililer günü için ortak giyilebilecek bir parfümün son derece romantik bir fikir olduğunu düşünüyorum. Tabi parfümün kullanım alanı sevgililer günü ile sınırlı değil. Tea For Two konforun olduğu yerlerde de giyilebilecek olan seksi ve sıcak bir koku. Yoğun ve özel bir parfüm olduğu için günlük kullanıma uygun değil. Herkesin beğenebileceği bir koku da değil. Bu nedenle denenmeden alınmamasını öneriyorum. Parfüm notaları: zencefil, tarcın, yesil anason, siyah çay, vanilya, chai tea, bal ve baharatlar.

New Haarlem (Bond No.9 -2003)
Unisex bir koku olarak üretilen New Haarlem’i , defalarca denememe rağmen bir kadın kokusu olarak düşünemedim. Dolayısıyla siz erkekler bu parfümün tadını çıkarın derim. Fresh, hafif,spor bir koku arıyorsanız yanından bile geçmeyin. Seksi, özel, şık bir koku tarzınız ise New Haarlem’de bir şans verin. New Haarlem’i Rochas’in erkek parfümüne benzetenler var. Dolayısıyla bu iki parfümü de denemenizi öneririm. Sonuç olarak Rochas sizin için daha ucuz bir alternatif olabilir. Parfüm notaları: lavanta, bergamot, yeşil yapraklar, kahve, sedir ağacı, amber, vanilya, tonka fasulyesi.

17 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba blogunuzu netde gezerken gördüm tavsiyelerinizi dikkate alacağım.Sizden bir ricam olacak,uzun zamandır Laura Biagiotti Tempore uomo kullanıyorum ve artık üretilmediğini öğrendim eğer bu parfüm hakkında bir bilginiz varsa bana Tempore uomo benzeri bir parfüm önerirmisiniz.Teşekkür ederim......

Mademoiselle dedi ki...

Halit Bey,
Tempore Uomo hala uretimde gorunuyor. Parfumu denememistim ama icerigine baktigimda oldukca siradisi bir koku oldugunu farkettim. Ayni parfumu kullanan bazi kisiler Chopard'dan Casran'a benzedigini soyluyorlar.

Adsız dedi ki...

Laura Biagiotti nin web sitesini gezdim ve parfum serileri içinde gozukmuyor.Ben Ankarada oturuyorum, bazı buyuk magazalara baktım bulamadım; internetden yerli ve yabancı acık artırma sitelerinde bulabılıyorum ve acıkcası guvenemıyorum sattıkları urunlere, guvenmemın nedenı sahte olabılırlığınden ziyade bozulmuş veya eski ürün satabıleceklerı endişesidir....Bir magazanın standına 5 veya 7 yıl once gelmiş parfumu kullanabılırmyım?Bozulma bayatlama gibi defermasyonlar gecirirmi parfumler.Sizin cevabınıza göre alışveriş yapacağım.....Teşekkur ederim.

Unknown dedi ki...

sevgili mademoisille; netteki yorumlarınız tam olarak bana uyuyor..yıllardır acqua di gio kullanıyorum ve herkesin kullanması bu kokudan soğumama sebep oldu..sitedeki yorumlarınızdan sonra chanel anteusu denedim ama biraz ağır buldum...bana gio tarzında hafif ama etkileyici ve az bulunur(yurtdışına çıkıyorum,oradanda bulabilirim) bi parfüm önerebilirmisiniz...??teşekkürler...

Mademoiselle dedi ki...

Halit Bey,
Alacaginiz urun ambalaji acilmamis ve muhurlu bir sekilde satiliyorsa acildigi andan itibaren 5 yil sure ile kullanilabilir. Karton kutusu icinde gunes isigina maruz kalmayacagi icin satin almakta bir problem olmaz. Tabi urunlerin oda sicakliginda satildigini varsayiyorum. Cok sicak hava urunlerin bozulmasina sebep olabilir.

Mademoiselle dedi ki...

Lucas,
Yas grubunu ve yasayis tarzini bilmek parfum onermek icin en onemli unsurlardandir. Fakat her yas araligi icin, agir olmayan ve sevilmesi zor olmayan klasik bir parfum havasinda : Millesime Imperial ve Green Irish Tweed olabilir.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim..... :)Tempore ambalajlı halinde bulamadım bundan dolayı vazgectim.Annick Goutal alabilirim ve aslında hiç kullanmadım bu markayı.Sizden ricam,markanın iki parfümünü bana tanımlar mısınız?Les Nuits D'Hadrien, Mandragore....Eau de Sud hakkında fazlası ile bilgim var fakat diğerleri hakkında fikrim yok ve bu iki parfümü günlük amaçlı kullanabilirmiyim....

Mademoiselle dedi ki...

Evet gunluk kullanilabilecek parfumler. Cok yakinda Mandragore ve Les Luits d'Hadrien'i yorumlayacagim(elimde yilbasi icin hazirlanmis cok guzel bir paket Annick Goutal parfumleri var).
Bu parfumleri son bir yil icinde tekrar denememistim...

Adsız dedi ki...

merhabalarrr :)

blogunuzu takıp ediorum ve başarılı buldumm yeni gözlemlerin devamı dileğiyle....

efendimmm size 3 sorum olcak Serge Lutens (mandarine mandarin) parfümünü erkeklerde kullanabilir mi ve bu parfumu normal bir gunde okuluma giderken ustumde kullanabılrmıyımm??notaları cok hoşş gözüküorr.Mandalina portakal ağırlıklı ve ekşi parfum sevdiğimden dolayı2.sorum eğer ağır derseniz Annick Goutal Eau de sud ya da Eau d' Hadrien bu ikisinden hangisi daha kalıcıdır ya da hangisini önerirsiniz!!! (calvin klein crave truth gibi olmasında nasıl olursa olsun) :) ....Malumunuz artık narenciye notalı parfumlerin çoğu birbirine benziyor....

Adsız dedi ki...

tekrar mrbbb :)

unuttum sormayıı....serge lutens mandarine mandarin parfümü dökme mi sprey halindemidir

teşekkurrr...

Mademoiselle dedi ki...

Kuzey Bey,
1.MM'in erkekler icin uygun bir parfum oldugunu dusunmuyorum. Parfum yorumunda da yazdigim gibi gun icerisinde okula veya ise giderken kullanilmasi imkansiz. Cunku bu parfum sadece cok ozel davetlerde az miktarda kullanilabilecek bir koku.
2. Eau de Sud hem erkeklere daha cok yakisan bir koku hem de Eau d'Hadrien'den daha agir ve dolayisiyla daha uzun sure tende kalan bir parfum. Bu parfumlerin her ikisi de unisex parfumler. Agir parfumleri sevmeyenler Eau d'Hadrien'i deneyebilirler.
3. Serge Lutens'in hemen hemen tum parfumleri 50 ml'lik spray siselerde bulabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

thannkks

:))))

Unknown dedi ki...

Yorumlarınız gerçekten mükemmel. Yanlız birkaç şey eklemek istiyorum. Bu belki erkeklere özel sayfadan başka birde bayan parfümlerini sıralayan bir sayfa da eklerseniz çok daha iyi olur. Ayrıca erkek ve bayan parfümlerini de ( bu sayfayı özellikle )geliştirirseniz daha iyi olur.
Birde bloğunuz Türkçe ve okuyanların çoğunun Türk olduğunu düünürsek, bu bloktaki birçok parfümü ülkemizde bulmak çok zor. Ülkemizde bulabileceğimiz parfümleri de yorumlar iseniz çok çok daha başarılı olur kanaatındeyim. (Mesela Avon ürünleri vb...)

odiinn dedi ki...

merhabalar. blogunuz gerçekten çok güzel. ben erkek parfümü için bi tavsiye istiyorum.en beğenerek kullandığım kokular:
jean paul le male
jpg2
versace the dreamer.
malesef le male artık çok bilindiği için kullanamıorum.
jpg2 de açık parfümeride satıldığı için.
dreamer bilinmeyen bi parfüm ama kalıcılığı biraz az gibi geldi.
kadın parümlerinde de
dior hypnotic poison ve
este lauder spell bound favorim.. sanırsam zevkim biraz oryantal kokulardan yana :))
bana bu nitelikte parfüm önerebilir misiniz??

HAKANTÜRK dedi ki...

Sevgili MADEMOİSELLE,yorumların gerçekten mükemmel.Bizi çok iyi bilgilendiriyorsun. Yalnız senden bir ricam var; şu PASCAL MORABİTO OR BLACK VE GREEN IRİSH TWEED isimli parfümleri nerede bulabilirim.Lütfen yardımcı olursan sevinirim.Teşekkür ederim.

en güzel koku anne kokusu dedi ki...

vetiverin kadını da var değilmi? yoksa bundan bir kaç sene evvel Paris te ki havaalanında ki kadın erkeklere mahsus olan bu parfümü bana mı satmaya kalkıştı kadın parfümüdür diye? eğer öyleyse, dönem dönem bu parfümü sıkarken yahu niçin bir erkek kokusu alıyor burnum diye düşünmelerim bu yüzdenmiş!!!! bence ne kadın ne erkek çok ortada kalan bir koku tabir i caizse hakikaten unisex bir koku. gene de bende hoş anılar bırakmış ki şişe dibinde çok az kaldı ne birine vermeye ne de çöpe atmaya kıyamıyorum...

Unknown dedi ki...

or black kendi sitesi var ve çok ucuz mükemmel bir eau de toilette