21 Haziran 2011

CHAMADE by GUERLAIN- 1969


Bugun butun gun Chamade'nin saf parfum versiyonunu giydim. Bu parfumun yorumunda neden bu kadar gec kaldim bilmiyorum. Chamade'nin benim icin cok farkli bir yeri var. Serge Lutens gul parfumu icin Sa Majeste diyor ya bende iste Chamade icin Sa Majaste de la Guerlain diyorum. Chamade'yi her denedigimde tek bir kusur bulabiliyorum, kalicigi cok az, saf parfum en fazla 3-4 saat dayaniyor tenimde. Ama boyle bir guzelligin kaliciliginin az olmasi hic onemli degil.

Chamade'yi seviyorum cunku bana annemi animsatan tek parfum. Simdiye kadar denedigim butun parfumler arasinda iste benim annemin kokusu dedigim tek parfum...Kendisi bu parfumu ozellikle hicbir zaman giymedi. Taaaki bir gun parfumlere asik kizi, buyuyup annesine Chamade hediye etmeye baslayana kadar...Sonsuza dek anneme almayi isteyecegim parfum Chamade...Sonsuza kadar kendi gardrobumda olmasini istedigim koku Chamade...Sonsuza kadar kizimin annemin kokusu demesini istedigim parfum Chamade...

Iste boyle bir hayranlikla parfumun tarihinden bahsetmek istiyorum biraz. Sene 1969 olmustur. Kesifler doneminde parfum dunyasini Chanel No5, Shalimar, Nuit de Noel, Joy, Rocas Femme, Arpage, Tabu, Miss Dior, L'air du Temps, Diorissimo, Madame Rochas, Caleche gibi parfumler sasmistir. Shalimar'dan sonra yaklasik 40 yildir bu dunyayi sarsacak bir Guerlain parfumu cikmamistir. Chamade kalbin hizli hizli carpmasi demekmis. Philippe Guerlain asik olan kalbe Chamade dendigini soylemis. Chamade uzerinde calisirken parfumu giyen bir kadinin yanindan gecen biri asla unutmamali ilkesinden yola cikmislar. Asla unutmamali ve kalbi parfumu giyen icin hizli hizli carpmali:).

Tam yedi yil surmus Chamade'nin yapim asamasi. Binlerce kez denenmis formulu. Normal sartlarda Guerlain evinde master parfumer olmak babadan buyuk ogula gecermis ama Jacques Guerlain'dan sonra bu durum biraz degimsi, Jean-Paul kokular konusundaki ustun yetenekleri nedeniyle kucuk yasta parfum labaratuarinda egitilmeye baslanmis. Jean Paul 22 yasina geldiginde yetenegi ile goz kamastiriyormus ve Jacques torununa Guney Amerika pazarina girecek bir erkek parfumu yapmasini istemis ve Jean Paul Vetiver'i yapmis. Jacques parfumu oylesine begenmis ki sadece Guney Amerika'da satilmasina gonlu razi olmamis. Buda baska bir hikaye...

Chamade Jean Paul Guerlain'in ikinci master parcasi. O donemler henuz markete yeni cikan birkac notayi bu parfumde kullanmis. Jaun Paul'un esinlendigi sey kadinlarmis. Her parfumu icin farkli bir ask hikayesi varmis. Chamade'yi yaparken esinlendigi kadinin kim oldugunu hicbir zaman aciklamamis ama cok guzel bir kadin oldugunu soylemis. Parfum notalarindan bazilari sumbul, galbanum, ylang ylang, gul, yasemin, frenk uzumu tomurcuklari, vanilya ve odun parcalari.

Hikayede Chamade'nin bir erkegin kalbinde carpinti yaptigi defalarca gecse de bana gore bu parfum bir konfor kokusu. Ben huzuru hissediyorum Chamade'de. Zaten cok tensel bir koku ve etkisi uzun surmuyor. Gun icerisinde birkac defa yenilemek gerekiyor. Guerlain parfumlerinden kullandigim ozel gun kokum. Genellikle saf parfumden daha cok EDT versiyonunu kullaniyorum. Modern kokularin pesinde olmayan tum kadinlara tavsiye ederim. Bence bir kadin Chamade alarak asla hata yapmaz.

2 yorum:

sumuklubocek dedi ki...

geri donmene sevindim!

bu arada guerlain vetiver icin ne dusunuyorsun?

Mademoiselle dedi ki...

Vetiver cok guzel, ferah, bir parfum. Master Jacques Guerlain bile hayran kalmis Vetiver'e. Sadece bence Shalimar gibi Eau de Vetiver gibi birsey yapsalar ve parfumu modernlestirseler cok iyi olur.

Ek olarak, ayni kategoride gunumuzde cok guzel ve modern parfumler var.

Bende geri donusume cok mutluyum. Fakat epey vaktimi aliyor. Hergun 100 sayfa ,sinav icin, tekrar yapmaliyim derken gunu 10 sayfa ile bitiriyorum:).