21 Ocak 2007

Gold by Donna Karan (2006)


NOTALARI: zambak,kehribar, akasya , beyaz karanfil, yasemin , paculi.

Gectigimiz yilin sessiz ve gizli sakli yorumlanan parfum unvanini verseler "Gold" bu odulu kazanirdi. Sevdiniz mi, sevmediniz mi? Herkes birbirine bu soruyu sordu. Bazen sevenler sevdigini itiraf edemedi, sevmeyenler cok acimasiz elestirilerde bulundu. Donna Karan en sevdigi yaz kokusu zambagi markanin cizgisine uygun bir sekilde parfume yansitti. Parfum, seksi parfumler kategorisinde olmak yerine gunluk giyime uygun sekilde tasarlanmis.

DKG, acilisini salataliga benzer bir koku ile yapiyor. Yine kendi tenimde kavun kokusu da aliyorum. Burada ten kimyasini yine hatirlatmak istiyorum. Zira benim tenimde son derece hafif bir parfum olan DKG, pek cok kisiye keskin ve agir gelmis(parfumu denedigimiz ay cok onemli, cunku suan yani Mart/2009 parfumun cok hafif kokulari sevenler tarafindan sevilemeyecegini dusunuyorum). Ben bu yorumu EDT'ye gore yapiyorum ama okudugum diger yazilara gore bazilari EDP'yi daha cok sevmis. Parfumun diger notalari olan akasya, beyaz karanfil, kehribar ve yasemin kisa bir sure sonra hissediliyor. Hepsi tek tek karakterlerini ortaya koymak yerine bir cicek buketi gibi farkediliyorlar.


Benim de-Donna Karan gibi turuncgil kokularindan sonra favori yaz-ilkbahar parfumum zambak kokulari oldugundan DKG'u gercekten begendim. Tom Ford, Black Orchid'den sonra 2006 yilinin en basarili designer parfumu oldugunu dusunuyorum. Modern, iddiali, kibar bir kadinin kokusu olabilir. Ozellikle 25 yas ve ustu icin ideal oldugunu dusunuyorum .

Guncelleme:
Gold ve En Passant birbirine benzeyen iki koku. Onceleri bu iki kokunun benzetilmesine mana veremedim. Cunku Gold ust notalarda En Passant kadar guzel ve gercek degildi. Fakat 10 dakika icerisinde iki parfum birbirine inanilmaz benzedi. Alt notalarda Gold, En Passanttan daha yogun bir koku haline donustu. En Passant ise etkisini belli bir sure sonra yitirdi. Bastan sona En Passant'i daha cok sevdim ama gunluk kullanmak icin alacagim parfum Gold olacakti.

5 yorum:

acicikolata dedi ki...

lütfen bana yardım et! ben uzun zaman escada'nin acte 2 adli pafumunu kullandim. Uzun oval sisesi vardi, altin rengi spiral seklinde kapagi. cok guzel karabiber gibi kokardi. sonra uretimden kalkti dediler. dogru mudur? eger dogruysa buna benzeyen bir parfum bulabilir miyim?

Mademoiselle dedi ki...

Gayri ihtiyari,
Henuz cok yakin tanidiklarim disindakilere profesyonel manada parfum danismanligi yapmiyorum. Ama eger nerede yasadigini yazarsan begendigin parfume benzer bulabilecegin diger parfum isimlerini verebilirim. Parfumun uretimden kalktigi dogru, beklenilen talebi karsilamamis. PFC'a hosgeldin ve biraktigin yorum icin tesekkurler.

Adsız dedi ki...

"Gold" benim tenimde de hafifti ve ben cok begendim. 2006'nin en iyi ikinci parfumu oldugunu soylemen cok hosuma gitti. Demekki parfum zevkim kotu degilmis:)

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ten kimyası demişsiniz, bu konuda beni biraz bilgilendirmenizi rica edeceğim.

Bu "çiçek kokuları esmerlere gitmez, açık tenlilerde iyi durur" kalıbındaki "iyi durma ya da durmama" dan kastedilen nedir?Kalıcılık mı, kokunun belli notalarının diğerlerinden baskın ya da az fark edilmesi mi ya da başka herhangi bir şey?

Gold çiçek kokusu, ben de kokuyu çok sevdiğim kumral bir bayanda keşfettim ve çok sevdim. Hani aslında çok esmer de değilim zaten:) Koyu buğday tenliyim, bilmem koku bende de kendini bulabilir mi? Nasıl anlıcam:)

Teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Çok gecikmiş bir yorum yazıyorum farkındayım, bu demek ki umudumla mutluyum, belki yanıt yazarsınız umudumla.. :)
Kullandığım parfümleri farklı nedenlerle değiştirme kararı aldım ama aradığımı bulamıyorum bi türlü, çoğu yazılarınızı okudum ve belki bana yardımcı olabilisiniz diye düşündüm.
Narciso Rodriguez uzun süre kullandığım kendimi çok özel hissettiren bir koku oldu hep, öncesinde de S.J.P. Lovely kullanıyordum zaten, Lovely den sonra Narciso R. benim için büyük keşif olmuştu. Bir de kullanmasam da Euphoria çok hoş gelir burnuma, en azından değişiktir diğer kokulara nazaran biraz.. Başka da beğendiğim pek bir şey olmadı. DKNY Gold yorumunuz çekti beni,daha önce denememiştim ona bir bakacağım öncelikle.. Yine de
bu bahsettiklerimden aklınızda bir ışık yandıysa, bana kendimi yine özel ve farklı hissettirecek benimle bütünleşecek yeni koku arıyorum, duyurulur.. :)