9 Ocak 2007

My Sin by Long Lost Perfume (1925) (Ilk olarak Lanvin tarafindan piyasaya surulmus)



Icerigi:Bergamot (bergamut), heliotrope(gunes cicegi), neroli(portakal ciceginden cikartilan bir esans), clary sage(cicekli bir akdeniz ulkeleri bitkisi), lemon(limon),carnation(karanfil), ylang-ylang, lily of the valley( zambak), violet(menekse), iris, orris(susen),rose(gul),jasmin(yasemin), musk, vanilla(vanilya), cedarwood(sedir agaci), tolu(pelesenk yagi), styrax(gunluk agaci), vetiver (kabe samani), sandalwood(sandal agaci).

1925 yilinda piyasaya Lanvin firmasi tarafindan surulen,daha sonra Irma Shorell tarafindan Long Lost Perfume firmasi tarafindan satilmaya baslanilan My Sin(bazisi Mon Peche olarak biliyor), suan hala piyasada olan en eski parfumlerden biri olarak kabul ediliyor. Ayni zamanda Irma Shorell'in benim denedigim ve muhtemelen deneyecegim ( Bakir isimli parfumunu cok merak ediyorum) en begendigim parfumu.

My sin, bazi nedenlerden dolayi cok basarili bir acilisa sahip degil(agir ve cok yogun) ve ayni sekilde nemli tendede(benim tenimde) bilesenlerinin cok guzel dagildigi bir koku degil. Fakat basarisiz gordugum baska bir ozelligi yok. Kuru tende cok guzel dagilmasi parfumun kis aylarina daha uygun bir koku oldugunu gosteriyor. Irma Shorell'in diger bir parfumu olan Sortilege ile cok benzer bir icerik ve acilisa sahip olan My Sin, ilk bir kac dakika icinde farkli, hafif, ciceksi bir kokuya donusmeye basliyor. Genel familyasi cicek kokusu olmasina ragmen parfum icerigindeki yumusak odunumsu notalari ile kapanisini yapiyor.

My Sin, benim hafizamda ilginc bir aniya sahip. Parfumu ilk kez bir arkadasimin annesi hakkinda yazmis oldugu yazisindan tanimistim. Annesinin cok kucuk yasta liseden mezun oldugunu, matematik hesaplariyla arasi iyi oldugundan bunu meslek olarak sectigini, kendisini en cok kitap okurken hatirladigini, gonullu mesleklere her zaman katkisi oldugunu ve babasiyla evlenip ilk ve tek cocugundan sonra hayata veda ettigini ozellikle belirtmisti arkadasim. Yillar sonra babasina yaptigi bir ziyaretinde, annesinin kokusunu cok merak ettigini ve hangi parfumu kullandigini sordugunda babasinin cevabi her zaman ve tek bir parfum, My Sin, olmus. Ve annesinin olmeden once sahip oldugu siseyi eger isterse kendisine verebilecegini soyleyen babasindan bos bir sise beklerken , neredeyse tamami dolu bir sise almis...

My Sin, ozel amacli ve gece kullanilabilecek bir parfum. Gunduz, cok ozel davetlerde de kullanilabilir( sik bir tayyor ile butunlestirilebilir). Notalarina gore aslinda gecis donemine daha uygun ama yine notalarindan oturu nispeten ilik kis gunlerinde de giyilebilir.

Yikamadan cikmayacak kadar kalici ve allerjisi olanlari rahatsiz etmeyecek kadar net(berrak, temiz) notalara sahip bir parfum. Kisisel gardrobumun cok kullanmadigim ama en sevdigim uyelerinden biri.

Basenotes isimli internet sitesinden alinti yapmak istedigim son bir not daha... My Sin, Bois Des Iles (Chanel) ile son derece benzer notalara sahip ve Bois Des Iles'i seven (pek cok kisi tarafindan Chanel'in en mukemmel parfumu gosteriliyor) birisi My Sin'ide begenecektir...

2 yorum:

Aslı Cin dedi ki...

Anlattığın hikayesi çok hoşuma gitti. Parfümün ismi de çok hoş aslında.

Linklerine bakacağım şimdi, bu arada seni de ekliyorum.

Mademoiselle dedi ki...

Asli,
Hosgeldin, umarim sende ilerleyen zamanda kendinden birseyler bulabilirsin bu blogda. Linkler konusunda hepsini tekrar gozden gecirmem ve Turkiye'den bu blogu okuyanlara yardimci olacak linkleri de ilave etmem gerekiyor.Ayrica her post'a ingilizce bir paragraf ekleyerek buradaki arkadaslariminda blogumu ve fikirlerimi okumalarini istiyorum. Istedigim cok sey var ama zamanim az:( Mesela ilk yazdigim parfum yorumlari cok eskiden kendi bilgisayarimda kayitli olanlar. Onlarida yenilemem lazim:)Ustelik blog yeni oldugu icin bende bazi seyleri yeni ogreniyorum. Yorumun icin tesekkurler...