26 Mart 2007

Fleurs D'Oranger by Serge Lutens (1995)


Notalari: orange blossom (portakal cicegi), tuberose(sumbul), white roses(beyaz guller),white jasmine(beyaz yasemin),white musk(beyaz misk),hibiscus seed( amber cicegi tohumu),cumin(kimyon), nutmeg(kucuk hindistan cevizi).

Sumbul notali parfumleri yorumlamaya devam ediyorum. Bugun biraz farklilik yaparak aslinda ana notasi portakal cicegi olan ve sumbul notasi ile desteklenmis bir parfumu yorumlamak istiyorum.
Oncelikle Fleurs D'Oranger'i diger bir Serge Lutens parfumu olan Mandarine Mandarin isimli parfum ile karsilastirarak baslamak istiyorum.

Ust notalarda, Mandarine Mandarin asitli ve baharatli bir mandalina notasi ile hissedilirken, Fleurs D' Oranger'in cok hafif bir portakal cicegi ile basladigini farkediyorum. Portakal cicegi kokusu Mandarine Mandarin'de orta notalarda belli oluyor. Fleurs D' Oranger ise beyaz cicekler(gul, yasemin ve sumbul) ile devam ediyor. Balmumu, Fd'O 'in notalar kisminda gecmiyor olsa da, iki parfumde de bulundugunu hissediyorum(Bir noktada iki parfum de agda gibi kokuyor:)). 10 dakika sonra MM, yogun bir koku olmaktan cikiyor ve buyuleyici bir kokuya donusuyor. FO ise bastan sona yumusak, hafif sekerli ve huzur veren bir koku olarak tende kaliyor. Bu iki parfumu kiyasladigimda birbirinden cok farkli iki koku olduklarini ve yapilacak karsilastirmanin ayni kategoride olmadiklarini farkediyorum. Fd'O, gunluk giyilebilecek bir parfum iken, MM kesinlikle ozel bir gun ve gece de giyilebilecek bir parfum.

Gelelim Fleurs D'Oranger'a... Bu parfum, Serge Lutens parfumleri arasinda en acimasizca elestirilere maruz kaliyor. Ben sebebinin hafif sekerli, basit icerikli ve yogun olmayan bir koku olmasina bagliyorum. Parfum elestirileri yapan kisilerin genellikle yas ortalamasinin 40 ve uzeri olmasi, onlara bu parfumu genc kitlelere hitap ettigini dusunduruyor ve Fd'O ilgi alanlarina bile girmiyor. Unisex olan bu parfum kadin tenine oldukca uyumlu oldugu icin bir darbede erkeklerden geliyor. Dogrusu ben de erkek teninde boyle bir kokuyu dusunemiyorum bile...

Bugun ben bu olumsuz elestirirlerin hic birine katilmadigimi, parfumu denedigim ilk dakikadan itibaren sevdigimi ve hatta MM'i cok begenmis olsam dahi, ozel davetlere katilimimin az olmasindan dolayi bu parfumu MM'den daha once alacagimi belirtmek istiyorum.

Parfum acilisini yemek isteyebileceginiz en sekerli portakal notasi ile yapiyor. Sekerli ama benim icin enfes bir portakal(yorumu yaptiktan hemen sonra portakal yiyecegime emin olabilirsiniz)notasi.Bir anda sekerli parfumleri sevmedigimi unutuyorum... Hayatiniz boyunca hic bir zaman portakal agaclari arasinda bulunmamis olsaniz bile, bu parfum sizi hayali bir portakal bahcesine goturecek. Parfumun bu notasinin(portakal) gercek olmadigini dusunen ve hayatinin portakal bahcelerinde gectigini soyleyen bir kisiye verebilecegim cevap su olurdu. Fd'O 'daki portakal notasi sulu ve asitli bir portakal notasi degil. Yani asiti alinmis bir portakal gibi...Biraz daha yorum ekleyecek olursam zamani gecmek uzere olan bir portakal gibi(sekerli ve az sulu) ...Parfum beyaz cicekler ile ve ozellikle de sumbul notasi ile inanilmaz bir uyum icinde. Kucuk hindistan cevizinin kokusu o kadar belli ki, sanki mutfakta birileri tarafindan rendeleniyor. Kimyon kokusunu ya hissedemedim, yada kisa surdugu icin kacirdim. Fakat bu duruma pek uzuldugumu soyleyemem:).


Sonuc olarak, parfum ismini almayi dusunebilecegim parfumlerin listesine kaydirdigimi soylemek istiyorum. Ayni kategoride oldugunu dusundugum tum parfumleri denedikten sonra bu kategoriden bir parfum sececegim ve fiyatini kabullenerek satin alacagim. Bu parfumun benim icin iki tane olumlu ozelligi var. Hem portakal cicegi notasini sevdim, hem sumbul notasi benim icin cok basarili tamamlanmisti. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Yas sinirlamasina da bir cizgi ciziyorum. Her yastan bayanlarin rahatlikla giyebilecegine inaniyorum. Evet sekerli, ama cok lezzetli! Tek uyarim, parfumun unisex oldugunu dusunen erkekler tarafindan kullanilmamasi...

Parfum resmi, "www.sloanhall.com" adresinden ve kucuk hindistan cevizi resmi "www.ekolojikpazar.com" adresinden alinmistir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Yani tam bana gore bir parfum. Bu yaziyi okurken, yazdigin her cumle aklimda hayali bir sekilde canlandirildi. Kokuyu denedigimde sasiracagimi hic sanmiyorum, yani sanki denemisim gibi hissediyorum...

uzay dedi ki...

bişi sorabilirmiyim :)
ben kalıcı bi parfum istiyorum..yani sürdüğüm belli olsun ama bugüne kadar hangisini denediysem bi türlü basarılı olamadım :(
bana bi yol gösterebilirmisin ?
parfum kokan bayanları kıskanıyorum ben yahuu bende istiyorum :)

Mademoiselle dedi ki...

Banu,
Guzel sozlerin icin tesekkur ederim.
Parfumun sana gore olduguna sevindim cunku enfes bir koku.

Uzay,
PFC'a hosgeldin. Sana aradigin yolu Parfum Fan Clup gosterecektir. Lutfen yorumlarimi yakindan takip et. Ozellikle kalici oldugunu dusundugum parfumlere not dusuyorum.