15 Nisan 2007

Private Collection: Querelle by Parfumerie Generale


Notalari: citrus( turuncgiller), Iranian black caraway( Iran'dan siyah kimyon), myrrh(sakiz), cinnamon(tarcin),honey(bal), vetiver(kabe samani), incense(tutun), oakmoss(mese odunu yosunu), ambergris(esmeramber), balmumu, opopanax.

Querelle, yine ismini cok begenerek siparis verdigim parfumlerden biriydi. Bir cok kisiden parfumun "Ozel Koleksiyon" icin cok yerinde bir secim oldugunun yorumlarini duymustum.

Bugun parfumu denerken, ben daha farkli dusuncelere daldim. Oncelikle bir ozel koleksiyon parcasi olarak goremedim bu parfumu. Allerjilerimi harakete gecirdigi icin istedigim gibi koklayamadim bile...Fakat yine, Akdeniz'li oldugum icin mutluluk ve gurur duydum. Bir parfum daha buram buram "oralar" kokuyordu, bir parfum daha beni bu diyalarlardan alip goturuyordu...

Parfum hafif asitli turuncgiller ile acilisini yapiyor. Hemen arkasindan kimyon, sakiz, tarcin,bal, tutun,balmumu ve opopanax dedigim ama Turkce'de kullanilan ismini hala hatirlayamadigim( ve bulamadigim) madde ile orta notalari uzun bir sure etkili kaliyor. Alt notalari saman, amber ve yosun'dan olusuyor.

Ben "alaturka" kelimesini kullanmayi cesitli nedenlerden dolayi sevmiyorum. Ama birileri kalkip bu parfumun ozel kolleksiyona olan uygunlugundan bahseder, ya da ne kadar modern olduguna dair yorumlar yaparsa ben tek kelimeyle gorusumu ancak bu sekilde ifade ederim. Tenimde boyle bir kokuyu, SIK bir gece kiyafeti ile tasiyamazdim...Ama calisma odamda, oda sprayi olarak kullanacagim Querelle cok hosuma gidecekti.

Tum bunlara ek olarak, ben Querelle basarisiz bir kokudur demiyorum. Icinde kullanilan maddelerin tamami hayatin icinden, bir o kadar gercek. Neredeyse parfumu seyreltmek icin sadece limon suyu kullanilmis diyecegim. Alkol kokusunu hic hissetmiyorum ve bu buyuk bir basari.

Fakat hepsi bu...Parfumun karakterini ve bir bayanin hangi ruh hali ile bu kokuyu giymek isteyecegini anlayabilmek benim icin cok zor. Aklima babannemin camsiz ve her daim karanlik olan kileri icinde, kurutulmus bitkiler arasinda kendi kendime oynadigim oyunlar geliyor. Guluyorum, bana cocukca duygular ve yaptigim yaramazliklardan baska bir sey hatirlatmiyor. Ve bir zamanlar, o odaya her girisimde, nasil hapsuruyorsam, su anda da sadece hapsuruyorum...

Son karar sizin, boyle bir kokuyu giyebilir miydiniz? Cevabiniz evet ise, Querelle cok kaliteli ve unisex bir koku olarak( hatta erkeklere daha cok yakisan bir koku olarak) sizi bekliyor.

6 yorum:

B5 dedi ki...

Querelle´i burada bulabilir miyim diye arastirirken (Akdeniz demen ilgimi cekti) adinin benim cok sevdigim yazar Jean Genet´nin bir eseri ile ayni oldugunu fark ettim. Ayni zamanda filme de cekildigini görünce daha da meraklandim ;)
Tesekkürler!
Sevgiler

Mademoiselle dedi ki...

:) B5, ben bu konuya sikici olmamak icin deginmedim ama bu parfum Jean Genet'in romanindan esinlenerek yapilmis...

acicikolata dedi ki...

Cavşir otu : (Opopanax chironium)
http://www.lokmantaha.com/bitkilerintabiati.htm


opopanax
(ıpap´ınäks)
i. (reçine olarak) çavşır.
http://www.sozluktr.com/print/,78595,1,xhtml

Mademoiselle dedi ki...

Tesekkurler Gayri Ihtiyari.
Opopanax'in çavşır demek oldugunu unutmamam lazim...

Sunthing Special dedi ki...

Kimyonlu bi parfüm hayal edemiyorum.Iykk!

Mademoiselle dedi ki...

Gunes,
Ben de senin gibi dusunuyordum, sonra sevdim bu notayi parfumde. Zaten diger notalar bastiriyor, hissettigin farkli bir kimyon oluyor. Artik bu notayi yaptigim parfumlerde kullanabiliyorum.