14 Mayıs 2007

Euphoria by Calvin Klein ( 2005)



Notalari: Pomegranate( nar), Persimmon(hurma),Lotus Blossom( nilufer cicegi), Champaca Flower, Black Orchid( diyah orkide) ,Liquid Amber( sivi amber), Black Violet(siyah menekse), Cream Accord, Mahogany Wood(maun agaci).

Euphoria farkli icerigi ile son cikan parfumler arasinda kendisine apayri bir yer acti. Parfum ile bundan bir bucuk yil kadar once, henuz raflarda yerini yeni almisken tanistim. Cok sevdigim ve SIK ugradigim bir magaza olan Calvin Klein'i diger bir ziyaretimde, elimde cok begendigim cantayi almis kasaya dogru ilerlerken bu yeni parfumun ilginc ve hos sise dizaynini farkettim. Adimlarim beni geriye dogru goturdu ve Euphoria'yi denedim. Cok begendim, bayildim, asik oldum hemen bir tane siseyi elime aldim. Tam odeme yapiyordum ki sisenin 30ml oldugunu farkettim. Kasadaki bayana daha buyuk boyu yok mu dedim, yok dedi. Simdi aradan gecen 2 yildan sonra diyorum ki iyiki bir buyuk boyu yokmus. Cunku 30 ml'lik parfumumun yarisi hala duruyor ve bugunlerde kendisine pek ugramiyorum.

Euphoria hala beni sasirtan bir baslangic yapiyor ve sekerli yapisina ragmen hala begeniyorum. Fakat ne oluyorsa parfumun ilerleyen asamalarda tenimde gosterdigi reaksiyondan kaynaklaniyor.

Notalari arasinda bulunan nar ve bence notalari kisminda gecmeyen bogurtlen ve belki cilek parfumun meyvemsi bir acilis yapmasini sagliyor. Bu acilis ile genc bir hanimefendinin parfumu olabilir derken nilufer cicegi, orkide ve hurma parfumun yapisini daha karmasik bir hale donusturuyor. Bu formulle daha olgun bayanlara da uygun olacagini dusunuyorum. Turkce ismini bilmedigim ama notalarda "Champaca cicegi" olarak gecen cicek (resimdeki) daha once cok az parfumde kullanilmis ve farkli bir tarzi var. Kisaca beni, tarzimi ve parfum beyenimi yansitmasa da bence Euphora basarili ve siradisi bir koku.

Bu yorumu uzun bir zaman once yazmam gerekirken hicbir zaman icimden gelmedi. Ama donem donem Euphoria'yi ziyaret ettigim ve hoslandigim zamanlar oldu. Bu nedenlerden dolayi parfumun bir donem parfumu oldugunu ve buna ek olarak bazisi icin "sev ya da nefret et" parfumu oldugunu da dusunuyorum. Euphoria gun ici kullanimindan ziyade aksam kullanima daha uygun. Ama cok ozel bir koku degil. Dolayisiyla aksamustu aile arasinda yapilan bir restaurant ziyaretinde ya da gece gezmesinde giyilebilir.

Sonuc olarak parfumu denemeden almayin. Deneme surenizin en az yarim saat olmasina dikkat edin. Bu parfumu kullaniyor ve begeniyorsaniz, siradisi bir secim yapmissiniz ve bu seciminizinden dolayi sizi tebrik ediyorum.

Champaca cicegi resmi jardimdeflores adresinden alintidir.

13 yorum:

B5 dedi ki...

Iste buna ulasabilirim. Gecen sene denedigimi hatirliyorum ama aklimda birsey kalmamis. Birazdan cikacagim. Aklimda senin yazdiklarinla bir kez daha deneyecegim.
Artik raflari ezbere biliyorum sanki, senin yazdigin herhangi bir parfümün burada olup olmadigini buyuk oranda kestirebiliyorum.
Algida secicilik?

Sevgiler :)

B5 dedi ki...

Denedim.. Ama acele ile ilk Blossom Euphoria yi denemisim. Sonra farkedip diger koluma senin bahsettigini sürdüm.
Ilki yaz icin bir versiyonu sanirim sabun köpügü gibi idi ve kaliciligi da uzun sürmedi. Kullanimi cok kolay.

Senin bahsettigin ise; tanimina aynen uyuyor, sekerli ve sanirim her zaman kullanamayacagim bir koku oldugunu dusundugum icin biraz itici geldi bastan. Cok kalici oldugu -kesin- ve degisime ugradiginda daha tasinabilir oldu. Esim de bir kac saat sonraki halini daha cok begendi.

Kokunun kimyasi ile kozmetik disinda arastirma yapan cok var mi acaba? Görmedigin zaman kör olabiliyorsun ama kokuyu duymadigin zaman acaba ne oluyorsun?...
Bildigin bir sifat var mi herhangi bir dilde?

Sevgiler,

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Bu kutuya bayıldım, çok çekici.
Marka olunca, kutusundan başlayarak satmasını pek iyi biliyorlar.

Mademoiselle dedi ki...

B5,
:)) ilginc bir soru. Cevabini bilmiyorum.
Sadece koku duyusu olmayanin tat duyusunun da olmadigini ve hayatin bu sekilde bir iskenceye donusebilecegini biliyorum. Sanirim koku duyusu genellikle sonradan, kaza sonrasi kaybediliyor.
Simdi bir yerden okudum. Insan genetiginde en cok bozulan genlerden biri koku genleri oldugu halde, insanlar hala 10 bin kadar farkli nesnenin kokusunu alabiliyormus.
Europhia,benim tenime ust notalarda daha guzel uyum sagladi, sonradan bozuldu. Ten kimyasi iste:)...

B5 dedi ki...

Tat ve koku.. Dogru...
10 bin koku(!)ise cidden inanilmaz. Adlandirabilen insanlar da ayni sekilde özel olur herhalde.
Tesekkurler cevap icin :)

Lighter-N dedi ki...

Merhaba!Bloğunuza daha önce de girmiştim ama bugün ayrıntılı okudum, çok güzel yorumlar yazmışsınız parfümler için...Katia hakkındaki postunuza yorum yazmak istedim ama yorum yazma opsiyonu kapalı sanırım, ben de buradan sorayım dedim. Ben de Fleur d'Interdit (Givenchy)ile Katiayı çok benzetiyorum, hatta şişeleri bile çok benziyor bana göre, ne dersiniz? Bir de ben hafif, çiçek ve otumsu kokuları seviyorum baharatlı parfümler çok başımı ağrıtıyor...En son çok beğendiğim için ikinci kez Gucci Envy Me aldım fakat hiç kalıcı bir parfüm değil, tenim parfümü resmen emiyor...Bu parfümü çok seviyorum ama acaba bana uygun değil mi diyorum çünkü parfüm sıktığımda bir-iki saat duyulsun isterim ama mümkün olmuyor:)((

nilcity dedi ki...

Kullanıyorum ve bu kokuyu seviyorum.Mademoiselle yorumunuzu merakla bekliyorum.NİL

Mademoiselle dedi ki...

Lighter-n,
Envy me benim daha once severek kullandigim bir kokuydu. Fakat esim begenmedigi icin ucuncu bir sisesini alamamistim. Parfum dunyasinda her zevke hitap edilecek parfum bulmak mumkun. Baharatlar parfumlere derinlik verir ve oldugundan kompleks bir his uyandirir. Buna ragmen baharatli parfumlerin agir oldugunu dusunen ve kullanamayan kisiler icin senin de soyledigin gibi cesitli alternatifler mevcut. Ben sana parfum ismi veremem ama eger PFC'i takip edersen sevdigin tarzi bulabilecegine inaniyorum.
Sevgiler...

Mademoiselle dedi ki...

Nil,
PFC'ye hosgeldin. Bu parfumu seviyor olman yogun kokulari kullanabilecegin manasina geliyor. Guzel bir secim fakat sadece gece kullanimi icin...

Mademoiselle dedi ki...

Lighter-n,
Fleur d'Interdit ile Katia'yi benzetmissin. Ben Givenchy parfumleri konusunda henuz bir calisma yapamadim ve en kotu oldugum alanlardan biri. En yakin zamanda islerimi toparlayip Armani, Hermes, Givenchy, Guerlain ve Bond No.9 parfumleri uzerinde yogunlasmak istiyorum. Fakat iki parfumun notalari birbirinden farkli. Buna ragmen Katia'yi denettigim profesyonel bir parfum buluscusu Katia icin ofis parfumu demisti. Iddiali bir is kadini bu tarz bir parfum giyebilir demisti. Fleur d'Inherit'in urun aciklamasinda da ofis kullanimi icin uygun diye not dusmusler. Bu yorumdan oturu senin hakli oldugunu dusunuyorum. Siseler konusunda da cok haklisin. Ilk firsatta bu parfumun numunesini bulacagim.

Adsız dedi ki...

Mademoiselle bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaştığın için çok teşekkürler.PFC gerçekten çok keyifli bir site.Sanırım bir yanlış anlama oldu Chanel Mademoiselle yormunu merak ediyorum demiştim.Çünkü çok severek kullandığım kalıcı bir parfüm.Sanırım biraz baharatlı kokuları seviyorum.Ama unısex kokuları da severim.Bir dönem aqua di gio erkek kokusunu kullanmıştım.Mesela Cartier Declerationu ilk kokladığımda aşık olmuştum.Ama hiç taşıyamamıştım üzerimde. Önemli olanda bu galiba.
Eşimde yıllardır Van Cleef Arpels TSAR VE YSL JAZZ kullanıyor bu kokularıda çok seviyorum.En son eşime Valentino aldık onu da beğendim.NİL..

Adsız dedi ki...

denedim bence muhteşem bir koku ve sokağa çıktığım zaman bile tanıdık tanımadık herkes parfümümün kokusunu soruyor bence kesinlikle çok kalıcı ve kışkırtıcı

Adsız dedi ki...

Girdiğim bi mağazada kokuyu tenime sadece deneme amaçlı sıktım,resmen aklımı başımdan aldı,kokuya aşık oldum..inanılmaz bi koku bence...ve sokakta tanıyan tanımayan herkes kokumu soruyo..bu çok hoş bi durum..tabi CALVIN KLEIN EUPHORIA 'nın teninizle uyum sağlaması çok önemli...