PARFUM TERIMLERI
Konsantre Parfüm : Saf(konsantre) parfümler her zaman için diğer versiyonlarından pahalıdır ve küçük şişelerde satılırlar. Bu parfümler çok kalıcı oldukları için genellikle sprey şişeler içerisinde satılmazlar ve az miktarda kullanımı yeterlidir. Konsantre parfüm şişelerinin üzerinde genellikle EAUX DE TOILETTE ya da EAUX DE PARFUM yazılır.
Parfüm: Parfüm esansı konsantrasyonu %15-30 arasında değişen kokulardır. Daha az kullanımla uzun süre etkili olacaktir. Tipik bir parfüm cilt tipine göre 6 saate kadar etkisini yitirmez.
Eau De Parfum(EDP): Parfüm konsantrasyonu %8-15 arasında değişen ve EDT'den daha yoğun kokulardır. Saf parfüme göre daha ucuz olup etkisi cilt tipine göre 3-5 saat sürmektedir. EDP'de kullanılan alkol oranı her zaman için EDT versiyonundan daha fazladır.
Eau De Toilette(EDT): Parfüm konsantrasyonu %4-8 arası değişen kokulardır. Genellikle gün içerisinde kullanıma uygundurlar. EDP versiyonundan daha ucuzdur ve etkisi cilt tipine göre 3-4 saat sürmektedir. Erkek parfümlerinde etkisi 5 saate kadar sürebilir.
Eau De Cologne(EDC): Parfüm konsantrasyonu %3-5 arasında değişen kolonyalardır. Etkisi cilt tipine göre 2 saat kadar sürmektedir.
Aftershave: EDT'den daha hafif ve daha popüler bir opsiyondur. Etkisi genellikle 2-3 saat sürmektedir. Aftershave'ler genellikle hassas ciltler için daha uygundur.
Parfümler, notalarına göre degisik koku ailelerine ayrılmıştır.
Chypre(Şipre): Şipre koku ailesindeki parfümlerde genellikle adaçayı, lavanta, meşe yosunu, paçuli ve sakız notaları bulunur. François Coty'in Cypress(KIBRIS) adasından etkilenerek aynı ismi verdiği parfümünden sonra böyle bir sınıflandırılma yapılmıştır. Ormansı koku hissi veren bu grup, doğayı sevenler için uyumlu bir kombinasyon olabilir.
Turuncgiller: Bu koku ailesinde kullanılan notalar: greyfurt, bergamot, portakal ve mandalinadan oluşmaktadır. Rahatlatıcı ve serinletici etkisinden oturu bu sınıftaki kokular yaz ayları kullanımı için idealdir.
Çiçek: Bir veya daha fazla çiçek notası bulunan parfümlerdir. Tek bir çiçeğin kokuları ile üretilen parfümlere "soliflore" adı verilmektedir. Bu ailede kullanılan notalar genellikle menekse, karanfil, gul, zambak, sümbül ve nergisten oluşmaktadır.
Oryantal Çiçek: Bu koku ailesinde genellikle yasemin, gardenya, frezya,osmanthus, portakal çiçeği, ay çiçeği, sandal ağacı, misk, amber, kayısı notaları kullanılmaktadır. Parfümlerde bulunan baharat yoğunluğuna göre gündüz ve gece parfümleri seçenekleri vardır.
Fougère: Bu koku ailesinde meşe yosunu, lavanta ve sardunya notaları kullanılmaktadır. Sahip olduğu keskin aromasından oturu genellikle erkek parfümleri bu grupta yer almaktadır.
Meyva: Bu koku ailesinde genellikle elma, kayısı, mandalina, bergamot, erik, ananas, şeftali, böğürtlen notaları kullanılmaktadır. Bu ailedeki parfümler genellikle gençlere yöneliktir ve gün içerisinde rahatlıkla giyilebilirler.
Yesil: Yeşil koku sınıfında genellikle biberiye, lavanta, çam ağacı, ardıç, sümbül ve şeytan mersini notaları kullanılmaktadır. Bu parfümler genellikle yeşil yaprakların ve yeni kesilmiş çimenlerin kokularını anımsatırlar.
Aldehid(Modern): Bu koku grubunda saf parfüm kimyasali olan aldehidler kullanılır. Çekici, keskin ve merak uyandırıcı notaları vardır. Aldehidler, parfum icerisindeki diger notaların daha yogun olarak hissedilmesini saglarlar.
Okyanus: Bu koku ailesinin parfümlerinde kullanılan sentetik maddeler sayesinde okyanus suyu, dağ havası, yeni yıkanmış çarşaf kokusu hissedilebilir.
Oryantal: Bu grup parfümlerinde genellikle amber, vanilya, baharatlar,tütsü, ödün ve sakız notaları kullanılır. Oryantal parfümler ağır kokular oldukları için genellikle gece giyimine uygundurlar.
Baharat: Baharat parfümlerinde karanfil, zencefil, tarcın, kakule, kimyon, karabiber gibi notalar kullanılır. Genellikle bu notaları dengelemek için çiçek yagları kullanılır.
Deri: Bu parfümlerde deri, yabani ardıç yağı, tütün, huş ağacı sakızı, bal gibi notalar kullanılır. Eskiden deri sınıfındaki parfümler erkek kokularıydı. Son zamanlarda bayanlar için de deri parfümleri üretilmeye başlanildi.
Ağaç : Bu parfümlerde genellikle sandal ağacı, gül ağacı, sedir ağacı, kabe samani, paçuli, misk ve iris notaları kullanılır. Bu notalara sahip kokular, diğer koku ailelerinden notalar kullanılarak dengelenir ve genellikle alt notalarda, tene en yakın yerde, kullanılır.
PARFUM SÖZLUĞU
Aldehid: Aldehidler bulundukları kokuda yağımsı, sulu hatta söndürülmüş mum etkisi yaparlar. Kesinlikle çok keskin ve etkililerdir. Özellikle cazibeli notalar bulunduran kadın parfümleri içerisinde kullanılırlar.
Alt Notalar: Parfüm ömrünün tende kaldığı üçüncü ve son evredir. Odun, sakız, hayvansal ve kristalimsı maddeler gibi en uzun süre etkili olan notalar bu aşamada kullanılır. Bazı ağır parfümlerde alt notalar çok etkili olduğu için parfüm açılışında da hissedilebilir.
Anosmi: Koku duyusu eksikliğidir. Bazı insanlarda kısmi eksiklik olarak ta bulunabilir.
Aromatik: Eski bir parfüm terimidir. Krema hissi veren, yumuşak(balsamik)ve şekerli kokular için kullanılır.
Balsamik(Belasan yagi): Şekerli, yumuşak ve sıcak kokular için kullanılan bir ifadedir. Genellikle balsam ve sakız karışımından elde edilir. Oryantal parfümler içerisinde sıklıkla kullanılır.
Bitter(aci): Genellikle kok, baharat ve hayvansal maddelerin(deri gibi) kullanıldığı parfümlerde acımsı bir tad verdiği için kullanılan bir kelimedir.
Body Splash/ Splash Cologne: Hafif bir parfum etkisi veren body splash'ler, su veya alkol icerisinde %1-3 oraninda parfum yaglarinin cozulmesi ile olusturur. Dus veya banyodan sonra rahatlama amaci ile kullanılırlar.
Dumanlı koku: Parfüme deri kokusu etkisi vermek için kullanılan bir yöntemdir. Modern deri kokularında bu etki hayvansal maddeler ile oluşturulurken, eski parfümlerde huş ağacının katranı kullanılıyordu.
Esans: Alkol ve suda cozulmus bitki ozlerine verilen isimdir.
Femme: Bayan parfumlerine verilen genel bir isimdir.
Formul: Bir yemek tarifi gibi, parfüm içerisinde kullanılan tüm karışım ve detaylara verilen genel bir isimdir. Firmalar bu formülleri bir sır gibi saklarlar.
Hammadde: Parfümün konsantre edilmiş formudur. Alkol içerisinde çözülmüş %15-30 parfüm yağından olusur.
Kozalak: Bulunduğu kokuda cam, ladin, ardıç ağacı etkisi verir. Genellikle erkek parfümlerinde ve banyo ürünlerinde kullanılirlar.
Kuru Notalar: Şekerli ve sıcak bir etki veren, gün içerisinde rahatlıkla giyilebilen parfümler için kullanılır. Odun, yosun ve baharat notaları kuru notalar olarak arasındadırlar.
Metalik etki: Parfumlere serin ve temiz bir etki vermek icin kullanılır. Genellikle baskın hissedilmezler.
Misk: Misk geyiğinin salgısıdır. Misk özü kuvvetli bir hayvansal kokudur. Parfum endustrisinde doğal olanları ile birlikte, kimyasal olanları da kullanılır. İçerisinde bulundukları parfüme seksi ve sıcak bir karakter verirler.
Nota(Bilesen): Parfum icerisinde kullanilan esans ve hammaddelere verilen genel bir isimdir( Gul notasi, vanilya notasi, ylang ylang gibi).
Orta Notalar(kalp notalari): Parfüm buharlaşmasında ikinci aşamadır(üst notaların hemen ardından). Bu aşamada genellikle çiçek ve baharat notaları kullanılır.
Oryantal kokular: Doğuyu anımsatan parfümler için kullanılan genel bir isimdir. Bu kokular için egzotik çiçekler, balsam, sakız, baharatlar ve hayvansal maddeler kullanılır. Bu parfümler gece ve kış mevsimi kullanımı için idealdirler.
Pudralı koku: Parfümün uzun süre etkili olmasını saglamak amacıyla şekerli ve kristal(sulu,seffaf) elementlerin kullanılmasıdır. Parfüm içerisinde pudra bulunuyormuş gibi bir his verir. Özellikle çiçek kokularında sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Sentetik Madde: Kimyasal hammaddelere verilen genel bir isimdir.
Sipre: Kolonyayı oluşturan asitli üst notalar ile laden, meşe yosunu, paçuli gibi temel bazı notalarin birlesimi için kullanılan bir isimdir. Tensel, sıcak, seksi parfümler genellikle bu grup içerisinden çıkarlar.
Sekerli koku: Genellikle vanilya fasulyesinden elde edilen ve tatli bir etki veren maddelerdir.
Topraksi(bedensel): Dünyayı, toprağı, ormanları, tozu anımsatan parfümler için kullanılan bir ifadedir. Kabe samanı ve paçuli yağı bu grup içerisinde değerlendirilmektedir.
Turuncgiller: Bergamot, limon, mandalina, portakal gibi rahatlatıcı ve serinletici özellik taşıyan notalara verilen ortak bir isimdir.
Bu sözlüğün oluşturulmasında www.auntjudysattic.com adresinden yararlanılmıştır.
3 yorum:
yazılarınızı beğenerek takip ediyorum ve parfüm seçimlerimde hep yorumlarınızı göz önünde bulunduruyorum. parfüm terimlerini okurken yayınladığınız parfüm yorumlarını bir sınıflandırma altında verseniz,örneğin piyasadaki tüm şipre kokularına bir sayfadan,pudralı parfümlere bir sayfadan ulaşsak çok bilgilendirici olabileceğini düşündüm. önerimi düşünürseniz çok sevinirim. iyi günler
Merhabalar,
Annemin cok eskiden kullandigi fransiz bir parfum olan Margriff (yanlis yazmis olabilirim)poti kareli sisiye sahip bir parfum bu parfumu bulmam mumkun mu? yardimci olursaniz cok mutlu olacagim.
Margriff dediginiz parfum Carven Ma Griffe isimli parfum mu acaba...Eger oysa, evet internette pekcok yerde yeni versiyonunu gordum. Amazon, Supa perfume, Galaxy perfume gibi internet siteleri bunlara ornek. Ben bu parfumu denemedim ama notalarindan yola cikarak romantik, hafif bir cicek kokusu oldugunu dusunuyorum.
Yorum Gönder