7 Şubat 2008

JICKY by GUERLAIN (1889)

PFC'da benim severek okuduğum parfüm hikayelerine de yer vermek istedim. İlk hikayeler Michael Edwards'ın "Perfume Legends" isimli kitabından alıntılar olacak.

Jicky'nin 19. yy kolonyaları ile 20. yy parfümleri arasında bir geçiş olduğunu ve insanların aniden geleneksel Fransız parfümleri hakkındaki düşüncelerine yeni bir boyut kazandırdığını düşünülüyor.

Peki ya bir dönem insanlarının fikirlerinde böyle bir değişikliğe sebep olan burun (parfümcü) kimdi?

Aime Guerlain, sadece 27 yaşındayken , babasının hastalanması üzerine Paris'teki parfüm butiğini devraldı. Babasının, Pierre-François-Pascal Guerlain, 1828 yılında kurduğu, bir otelin alt katında küçücük bir parfümeri iken belli bir saygınlık kazanan parfüm evini miras olarak almıştı. Aime'nin büyükbabası aile geleneği olan kurşunculuk işini yapmasaydı belkide babası, İngiltere'den ayrılmayacaktı. Ama Pierre Guerlain çok farklı hayaller ile buyudu. Tıp ve kimya eğitiminden sonra Paris'e yerleşti ve İngiltere'den ithal ettiği kozmetik malzemelerini satmaya başladı. O zamanlar İngiltere'nin kozmetik ürünleri ve parfümleri Paris'te çok popülerdi. Daha sonraları işlerini ilerletti ve küçük bir butiğe sahip oldu. 1830'lu yıllarda tek notadan oluşan basit parfümler yapmaya ve satmaya başlamıştı.

1842 yılında Belçika kraliçesinin müşterisi olmasıyla beraber krallık garantisini aldı ve akabinde pek çok kral ve kraliçe müşterisi olmaya başladı. 1853 yılında imparatorice Eugenie için özel olarak yaptığı ve altın bir şişe içinde sunduğu Eau de Cologne Imperiale le ismini zengin kitlelere duyurmaya başlamıştı. Maalesef Pierre-François-Pascal çok geçmeden hastalandı ve çok emek harcadığı parfüm evini çocuklarına bırakmak zorunda kaldı. Aime, eğitimine ara vererek, babasının butiğinde parfüm ve kozmatik çalışmalarını devraldı. Abisi Gabriel ise finans işleriyle ilgilenmeye başladı. Bu şekilde ortak çalışmaları ile kozmetik butikleri şimdiki Guerlain olma yolunda başarı ile buyudu. Bir süre sonra Aime kendisine yardımcı olarak abısı Gabriel'in 16 yaşındaki oğlu Jacques'i seçti ve kozmetik konusunda kendini geliştiren Jacques, Guerlain evinin unutulmaz parfümleri L'Heure Bleue(1912), Mitsouko(1919, Shalimar(1925) ve Vol de Nuit'i(1933) parfüm dünyasına kazandırdı.

Unutmadan, bugün hikayesini yazdığım Jicky'de( Jacques'in takma adi) ismini Jacques Guerlain'dan aldı.

Söylentilere göre Jicky aynı zamanda Aime'nin Londra'da eğitim görürken aşık olduğu kızın takma adıydı. Aime, babasının hasta olduğu dönemlerde Jicky'e evlenme teklif etmiş ama bu evlilik kız ailesi tarafından onaylanmamıştı. Aime bu aşkı ömrü boyunca unutamadı ve hiç evlenmedi.

Houbigant'in Fougere Royale(1882) ile sentetik ham madde kullanımına öncü olmasına rağmen Guerlain Jicky karmaşık bileşiminden oturu ilk modern parfüm kabul edildi. Philippe Guerlain yaptığı bir açıklamada "kimse daha önce Jicky'e benzer bir parfüm koklamamıştı çünkü Jicky'den önce parfümler tek bir çiçek notasından yapılıyordu" diyerek parfümün neden ilk modern koku kabul edildiğini anlatmış.

Jicky'nın yapılmasında en önemli etkenin iki yeni sentetik maddenin(vanilya ve kumarın) keşfi olduğu düşünülüyor. İlk modern parfümün notaları: lavanta, bergamot, gülağacı,biberiye,sardunya, yasemin, gül, tonka fasulyesi, recine, vanilya ve kumarinden oluşuyor.

Kimse Jicky'nin kadınlar için mı yoksa erkekler için mı yapıldığını bilmiyordu. Hatta yine o dönemlerde kadın ya da erkek parfümü diye bir kavram bile yoktu. Herkes her kokuyu kullanıyordu...İnsanlar parfümleri vücutları üzerinde kullanmıyordu. Mendillerine birkaç damla damlatırlardı ve dönem dönem mendillerini koklarlardı. Bu mendil sahnesi beni eski filmlere götürdü. O dönemlerde kadınlar beğendikleri erkeklere mendillerini verirlerdi değil mi:). Ve erkekler genellikle yere atılmak suretiyle verilen bu mendilleri yerden alır ve koklarlardı...Bu senaryo demekki sadece bizim kadınlarımız için değil tüm dünya kadınları için geçerliydi.


Gabriel Guerlain, Jicky'nin daha cok erkek parfümü karakterinde oldugunu düsündügü icin parfüm sunumunda da bunun on planda tutulmasini istedi. Ve ilk Jicky mavi renkte ve erkek parfum şişelerini andıran bir tasarım içinde piyasaya sürüldü. Başlangıçta erkekler bu durumdan memnun bir şekilde kendileri için yapılan kokuyu kabullendiler ve bu durumda parfümün bayan kullanıcıları azınlıktaydı. Fakat çok geçmedi, parfümün erkekler için fazla kopmleks olduğu anlaşıldı ve ilerleyen yıllarda Jicky bayan parfümü olarak değiştirilecek ve parfüm tarihine ismini geçecekti. 1908 yılında ünlü burun Sylvaine Delacourte, Jean Paul Guerlain'in asistani, Jicky'nin kadınlar için tasarladığı ilk parfüm şişesini çizdi. Guerlain, şişelerin yapımı için o dönem herkesin çalıştığı firma olan Baccarat ile anlaşma yaptı. Jicky, 1889 dönemi kadınları için giyimi ve anlatılması kolay bir koku olmadığı için rahatsız edici bulunmuştu. Hatta beklenmedik ve çok vahşi de bulunmustu. Fakat yıl 1912'de tüm kadın dergilerinde Jicky'nin ismi geçmeye başlamıştı bile...

Turuman Capote'nin, "Answered Prayers" isimli eserinde "onun kokusu tüm odayı kaplamıştı" derken bahsettiği parfüm Jicky'di. Markanın eski müşterisi imparatorice Eugenie de Jicky'den her zaman övgü ile bahsetmişti.

1889 yılından beri pek çok parfüm yapıldı ve hepsi tarihe karıştı. Fakat Jicky tek başına bir yüzyılı aşkın süredir her zaman Guerlain'in vazgeçilmez bir parçası oldu. Pek çok kadın markayı bu parfüm ile tanıdı. Jicky ilk modern parfümdü ve zaman onu yok etmeyi başaramadı...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba, artık iyice bağımlınız oldum sanırım. Her sabah yeni yorumlarını arıyorum. Bu arada 2 hafta önce verdiğim En Passant siparişim hala elime ulaşmadı. Heyecanla bekliyorum.
Daha sonra da Hermes'ten 24 Faubourg almak istiyorum. Denedim çok güzel, sıradışı. Ama delicate versiyonunu da merak ediyorum. Ne yazık ki onu Türkiye'de bulamadım.
Gökçe

Mademoiselle dedi ki...

Gokce Hanim,

Bugun Frederic Malle'nin bir kac parfumunun stokta olmadigini ve yetistirebilmek icin hizla calistiklarini ogrendim. Eger EnPassant icinde boyle bir durum soz konusu ise yetkililerle gorusmekte fayda var. Nadiren de olsa bazen siparisleri gec gonderebiliyorlar...En kisa zamanda parfumunuze kavusmanizi dilerim.

sumuklubocek dedi ki...

guerlain'in cogu parfumunde unisex durumu var bence. ornegin bir donem 'erkek parfumu" olan vetiver'i kullanmistim gayet severek.
cidden daha cok guerlain parfumleri yorumlarsan seviniriz.

Mademoiselle dedi ki...

Sumuklubocek,

Vetiver kullandigini bilmiyordum:)

Guerlain'den 4-5 tane favori parfumum var ama bir turlu yorumlayamadim. En kisa zamanda daha fazla Guerlain yorumu yazarim umarim.