19 Haziran 2011

MITSOUKO by GUERLAIN (1919)


Son donemlerde yakin tariha merak sardim. Yakin tarihe merak sardim ama ulkelerin birbirleri ile girdikleri mucadele, savas, savaslarin getiri ve goturulerine degil, savaslarin oldugu bu donemlerde insanlarin hayatinda savas disinda nelerin oldugu kisminda takili kaldim. 1900 sonrasi Turk tarihinde savaslar bizi oyle bir fakirlestirmis ki, oyle cok toprak kaybetmisiz ki ve daha sonralari eski devletin yikilip yeni bir devletin kurulmasi ve inkilaplar derken biz aslinda daha cok kendi icimizde ayakta durabilmeye calismisiz.

Bu donemler kesiflerin altin cagini yasadigi donemlermis. Ben hayret icinde ulke ulke 1900'den sonrasinda ne gibi kesifleri hangi ulkelerin yaptigina takili kaldim. Ingiltere, Ispanya, Fransa ve Ispanya ozellikle en aktif ulkeler olarak goruluyor bu yillarda.

Tabi tip, cografya, fen bilimleri vs kesifler birbirlerini kovalarken o donem fazla sayida olmayan bir grup insan yeni parfumlerin yapimiyla mesgullermis. Birinci dunya savasi her alandaki bircok kesif icin bir donum noktasi. Donemin parfum anlayisi icinde bu durum degismiyor. Birinci dunya savasi esnasinda erkekleri savasa gonderen bayanlar evlerin hem kadini hem erkegi oluyorlar. Artik devir mucadele devri oluyor, hanim hanimcik oturma devri degil. En zorlu isleri bile kendileri yapiyorlar. Savas onlari erkeksilestiriyor. Jacques Guerlain iyi parfumun kadin, erkek ayrimi tasimadan herkesin kullanabilecegi bir koku olmasi gerektigini dusunuyor. Aslinda tam olarak ilk Chypre parfum olmasa da, ilk unvanini alan Mitsouko iste boyle bir zamanda ortaya cikariliyor ve gunumuze kadar hicbir zaman populerligini yitirmiyor.

Parfumun bu kadar unlu olmasi ilk kez sentetik ve dogal maddelerin bir parfumde kullanilmis olmasi. Bu arada Chypre ismini Kibris adasindan aliyor. Donemin dogu ve bati arasinda parfum alisverisinin yapildigi yer Kibris. Aslinda ilk modern Chypre 1917 yilinda uretilen Chypre de Coty ama Francois Coty'den once Guerlain 1850 li yillarda Eau de Chypre'yi yapmis. Fakat Eau de Chypre oldukca agir sayilabilecek cinsten mese agaci ve turuncgil icerikli bir parfummus. Aslinda bence asil cevher Coty'deymis. Ilk giyilebilir, hafif yani modern chypre parfumu yapmis. Iste boyle bir anda Jacques Guerlain'in kiskanclik canlari calmaya baslamis. Coty'nin sentetik maddeleri kullanisindaki ustaliga hayran kalmis. Oyleki, kulaktan kulaga gelen bir dedikoduya gore aslinda Guerlain Coty'nin parfumunu yeniden yapmaya calisirken C-14 aldehitini( seftali kokusu veriyor) ayarlayamadan bol bol kullaniyor:) ve Mitsouko'yu elde ediyor. Parfume 1919 yilinda Claude Farrere nin The Battle isimli romanindan esinlenerek Mitsouko ismini aliyor.

Mitsouko'nun unu mese agacinin iddiali baskinligi ile kadifemsi yapida olan seftalinin( C-14) muhtesem karisimindan kaynaklaniyor. Kadin tenine en cok yakisan parfum oldugu iddia ediliyor. Ve senelerdir en iyi parfum kategorisindeki yerini hicbir parfume kaptirmiyor.

Parfum sisesi L'Heure Bleue ile ayni. Savas sonrasi sise ihtiyacinin karsilanmasi cok kisitliymis. Boyle bir donemde her parfume farkli bir tasarim dusunulmuyormus bile.

Notalari: Bergamot, yasemin, gul. seftali, mese agaci, biber, tarcin, kabe samani.

Mitsouko'nun ne kadar basarili tamamlandigini ve notalarinin birbiri ile uyumunu gorebiliyorum. Fakat bu parfum ve benim tarzim birbirimizle uyusmuyoruz. Mitsouko biraz daha hey ben burdayim diyen bayanlar icin. Yani daha olgun bayanlar, her zaman topuklu ayakkabi giyen, her zaman son derece sik giyinen bayanlar icin. Biraz ladylike dedigimiz cinsten ve ne kadar modernize edilirse edilsin yine o eski parfumlere has koku orda. Parfumun base notalari en sevdigim karaktere sahip. Ilk yarim saatten sonrasi cok daha keyifli, cok daha muhtesem geliyor her seferinde. Ozel bir koku, cok ozel bir koku Mitsouko. Acilisini henuz anlayamadigimi dusunuyorum. Bir sekilde bu tarz acilislari sevemiyorum. Sonuc olarak benim Mitsouko giyebilmem icin 10 yil daha yaslanmam gerekiyor.

Hiç yorum yok: